Osuđenice sašile posteljinu za novi paviljon

D. N.

15. 10. 2019. u 14:28

Осуђенице сашиле постељину за нови павиљон

Fabrici sa osuđenicom u krojačkoj radionici

Završena izgradnja novog objekta u krugu kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu, vrednog 2,7 miliona evra

U KRUGU Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu završena je gradnja novog objekta za smeštaj 160 osuđenica, površine 2.200 kvadrata. Gradnja ovog objekta, započetog u maju 2017. godine, deo je projekta "Poboljšanje životnih uslova u KPZ za žene u Požarevcu", koji će u kasnijem periodu obuhvatiti i rekonstrukciju zgrade iz 1874. godine.

Izgradnja novog objekta koštala je 2,7 miliona evra, od čega je EU učestvovala sa 85 odsto, a ostatak je obezbedila Republika Srbija. Nameštaj za novi paviljon, koji će biti useljen po dobijanju neophodnih dozvola, napravili su osuđenici KPZ "Zabela", a posteljinu su sašile osuđenice iz ženskog zatvora.

- Evropska unija zagovara reformu pravosuđa u Srbiji, a to obuhvata i unapređenje zatvorskog sistema. Investicije EU obuhvataju tri oblasti - smeštaj osuđenika, njihovu obuku i sistem alternativnih sankcija - rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ - PREKRETNICA U ŽIVOTU: Psiholozi daju savete kako lakše prebroditi prelazak u treće doba


Dejan Cerović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, istakao je da se radovi u kaznenim zavodima u Srbiji izvode u sklopu šireg projekta koji se realizuje do 2020. godine.

- U zatvorima u Srbiji 2012. godine bilo je 6.500 mesta na 11.000 osuđenika, a sada, na isti taj broj, dolazi 10.500 mesta. Broj smeštajnih kapaciteta biće još više uvećan kada se otvore tri nova paviljona u KPZ "Zabela", gde je jedan već završen - rekao je Cerović.

On je dodao da se novi paviljon, za smeštaj 340 osuđenika, gradi i u Sremskoj Mitrovici, a gradiće se i u Kragujevcu i u Leskovcu.


JEDINSTVENI U ZEMLjI

ŽENSKI zatvor u širem centru Požarevca, u kojem kaznu izdržava 290 osuđenica, jedini je zatvor za žene u Srbiji, a bio je jedini u zemlji i za vreme nekadašnje Jugoslavije. Muški zatvor "Zabela" nalazi se u istoimenom naselju, na oko sedam kilometara udaljenosti od Požarevca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

leleeeee!

15.10.2019. 15:18

Da ne poverujes!Mi ovoliko ne ulozismo u nauku!Pa dal te Boze ima?!U drugom tekstu,pisete o uzasu bivseg robijasa,kome su deca ostala na ulici,zato sto je on morao na robiju.Jos ce drustvo da ispadne krivo.....Leeelllleeeee...