Srbija planira razvoj veštačke inteligencije

R. DRAGOVIĆ

14. 10. 2019. u 23:59

Vlada priprema strategiju koja će definisati rad na savremenim tehnologijama

Србија планира развој вештачке интелигенције

Depositphotos

SRBIJA prvi put u svojoj istoriji traga za mogućnostima za razvoj veštačke inteligencije. Oblasti u kojima ona može da zabeleži najbolje rezultate su obrazovanje, inovacije, državna uprava i privreda.

Pod ovim putokazom Vlada je formirala radnu grupu za izradu Strategije razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine. Sa ciljem da definišu mogućnosti i politiku rada na informatičkim tehnologijama nove generacije Vlada je okupila tim od 46 ličnosti iz sfera nauke, prosvete, privrede i IT kompanija i dala im rok od tri meseca da izrade strategiju.

Pročitajte još: Centri za veštačku inteligenciju u Srbiji: Uz podršku Kineza do fabrike robota

Kako objašnjava Stefan Badža, savetnik u kabinetu predsednika Vlade Srbije, primarni cilj članova ovog tima jeste da sakupi sve ideje vezane za veštačku inteligenciju koje bi u najkraćem roku mogle da se razvijaju u Srbiji.

- Osnovna ideja jeste da pripremimo našu privredu i društvo za globalne promene u domenu primene veštačke inteligencije. Nastojaćemo da Srbiju učinimo državom prepoznatljivom po razvoju najsavremenijih tehnologija. Među prioritetima su i promene u zakonodavstvu, koje mora da uvaži dinamiku tehnološke transformacije sveta - objašnjava Badža.

Ovakvu strategiju trenutno nema nijedna država u regionu. Primenjuju ih, sa druge strane, sve velike sile, zapadnoevropske države, pa i manje zemlje poput Estonije, Austrije ili Finske.

- Nemamo mnogo vremena, jer već krajem godine očekujemo javnu raspravu o idejama koje će definisati radna grupa. Plan je da po izradi strategije bude napisan i akcioni plan, posle čega sledi promena neophodnih zakona.

Da ova oblast informatike najviše može da pruži u domenu nauke i obrazovanja smatra i član radne grupe državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović.

- Prostor primene savremene tehnologije u procesu obrazovanja je zaista veliki - od digitalnih učila, pametnih tabli, pa do robotike i primenjenih oblika veštačke inteligencije u naučnim istraživanjima - ukazuje Popović i naglašava da višedecenijsko kašnjenje Srbije nije opravdanje za trud da se izgubljeno nadoknadi.

SRBIJA U DRUŠTVU 20 NAJBOLjIH

Usvajanjem ovog akta Srbija će se priključiti krugu od svega 20 država koje imaju i primenjuju strategije razvoja veštačke inteligencije. Prof. Popović naglašava i da država razrađuje i ideju o osnivanju dva centra u Srbiji - u Beogradu i Novom Sadu, u kojima bi se sistemski radilo na mogućnostima razvoja i primene veštačke inteligencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)