BAJINA Bašta se u subotu oprostila od Despota Lazića. Dvanaestogdišnji dečak leptir”, koji se godinama patio bolujući od teške bolesti, sklopio je oči i odleteo anđelima. Da više nikada to malo namučeno biće ne oseti bol, patnju, i tugu.

Kažu da na groblju u Bajinoj Bašti nikada nije bilo više ni dece ni odraslih. Svi u crnini, uplakani.

- Ima simbolike između leptira i našeg Despota. Leptir živi jedan dan i Despot je živeo kratko. I leptir i Despot i sva deca su ukras sveta - čulo se nad odrom dečaka.

Na Despotovom odru juče je stajao dres Partizana i fudbalska lopta ovog kluba. Voleo je dečak crno-bele boje. Dres je dobio leta 2015. na utakmici Partizan - Steaua.

Majka Sofija, otac Aleksandar i brat Boris, junački su se, kao i svih proteklih 12 godina tokom kojih su se brinuli o Despotu, držali nad kovčegom. Majčinski jecaji, očinske suze, bratov prazan pogled u detinjstvo koje će pamtiti po Despotovim patnjama, prizor dece koje plaču za drugom, kidao je dušu.

PROČITAJTE JOŠ - Preminuo Despot Lazić: "Dečak leptir", koji je digao Srbiju na noge, izgubio najvažniju bitku

Pamti Sofija i nikada neće zaboraviti poslednje reči koje je Despot izgovorio pre nego što je izgubio svest.

- Mama, znam da je došao kraj. Ne bojim se smrti. Želim samo da me pustite da odem, nemam snage da se mučim više. Pozdravi sve - šapuno joj je sin pre nego što je zaspao da se više nikada ne probudi.

Despot je od rođenja bolovao od bulozne epidermolize, teške, retke i neizlečive bolesti kože kod nas znane kao "deca leptiri". Hrabri dečak koji je ostao željan igranja, druženja, dečjih zadovoljstava i nestašluka, roditeljskog milovanja i zagrljaja. Svuda gde majka i otac mogu da maze dete, po celom telu, njemu su bile bolne i krvare rane, osetljive i na najmanji dodir.

PROČITAJTE JOŠ - “Koliko još da čekam? Ako ima leka, donesite mi, ja ovako više ne mogu”: Dečak leptir je za života prolazio kroz strašne muke

Bolest kože izazvala je slabljenje dečakovog srca zbog čega je danima bio bez svesti. Dva puta su u petak lekari reanimirali Despota, treći put nije bilo pomoći. Namučeno srce stalo je zauvek u petak veče u Institutu za majku i dete u Beogradu.