ŠTA JE SVE BESPLATNO: Trudnicama za džabe vožnja i parkiranje

Z. Radović, B. Caranović

13. 10. 2019. u 22:00

Evo na čemu možete da uštedite i kako da ostvare neka prava. Bez otvaranja novčanika i razgledanje muzeja. U primeni Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći siromašnima

ШТА ЈЕ СВЕ БЕСПЛАТНО: Трудницама за џабе вожња и паркирање

Foto P. Milošević

SVE se naplaćuje. Kada počne mesec, na svakom koraku pojavljuju se samo novi troškovi. Računanje od jutra do mraka. Sabiraju se i množe izdaci za hranu, garderobu, komunalije, lekarske preglede, prevoz, administrativne takse, razne škole za decu... Naplaćuje se montaža kupljenih uređaja, pa i pešačenje stepenicama koje majstori pređu kada dolaze do stana. Ima li išta džabe?

Uglavnom nema, ali za strpljive i one koji imaju vremena i živaca da traže informacije, ponešto besplatno se i nađe.

Baš ovih dana počeo je da se primenjuje Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći za siromašne građane i žrtve određenih krivičnih dela. Oni će dobiti svog advokata, kojeg će plaćati država. Konačno, i građani bez prihoda - deca, invalidi, žrtve porodičnog nasilja, trgovine ljudima, organizovanog kriminala, terorizma, ili izbeglice, mogu da se pred sudom bore za svoja prava.

Od besplatnih usluga najviše se mogu ovajditi trudnice i porodilje. Državne i gradske ustanove najdarežljivije su prema ovim damama. Mnogim novopečenim roditeljima verovatno je promakla vest da dok im beba ne napuni godinu dana mogu bilo gde u Beogradu da se parkiraju besplatno. "Bejbi parking-karta" važi do 60 minuta, a izdaje se u Korisničkom servisu preduzeća "Parking servis".

Buduće majke mogu i da se besplatno voze gradskim prevozom u prestonici, da popravljaju zube, posećuju muzeje i kulturne ustanove, pa čak i da ručaju u pojedinim restoranima.

ZA MODELE FRIZURA GRATIS PREKO interneta se može pronaći besplatno friziranje i šminkanje. U pitanju su privatne škole koje organizuju kurseve, a za svoje učenike traže modele za praksu. Isti slučaj je i sa stomatološkim uslugama. Nude ih gotovo svi fakulteti na univerzitetima u Srbiji.

Trudnicama "Bus plus" izdaje legitimacije koje važe do termina porođaja, koji je naveden u lekarskom uverenju. Osim ovog nalaza, budućim majkama je potrebna i foto-kopija lične karte, kako bi ostvarile pravo na besplatan prevoz.

U Domu zdravlja Zemun objašnjavaju da pravo na besplatne stomatološke usluge imaju žene u trudnoći, kao i 12 meseci posle porođaja. Uključeni su svi pregledi, osim protetike, i dovoljno je da donesu potvrdu o trudnoći koju izdaje ginekolog i zdravstvenu knjižicu.

Zube bez para mogu popraviti i deca do 18 godina i studenti na redovnom školovanju koji imaju manje od 26 godina. Za sve građane je besplatna i hitna stomatološka zdravstvena zaštita.

Poseta psihijatru mnogima zadaje dodatnu glavobolju, jer su seanse kod privatnika "paprene". Ali, svi građani, bez uputa, zakazivanja, zdravstvene knjižice i bez para, mogu dobiti stručnu pomoć. Centar za mentalno zdravlje na 20. spratu Beograđanke u Ulici srpskih vladara radi od devet do 18 časova.

- Za samo godinu i po razgovarali smo s više od 7.000 građana, od kojih je više od 50 odsto prvi put imalo dodir s nekim profesionalcem iz domena mentalnog zdravlja - kaže dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora "Dr Laza Lazarević". - Problemi poput nesanice, neraspoloženja, razdražljivosti, loših odnosa sa bliskim ljudima, lošeg funkcionisanja u poslovnom okruženju mogu da budu razlog da nam se jave.

ŠLEPOVANJE MNOGI roditelji u opštinama i gradovima, kao šti su Zvezdara, Rakovica, Niš, Kraljevo i Novi Sad, dobili su besplatna auto-sedišta za bebe. Interesantan konkurs se nedavno završio na Savkom vencu, kada je opština podelila besplatne "super članski pakete AMSS". Pripada im besplatno korišćenje tehničkih pogodnosti AMSS, šlepovanje i pomoć na putu, smeštaj i prevoz.

Mališani mlađi od sedam godina imaju pravo na besplatne posete muzejima, kao i vožnju međugradskim autobusima i vozom.

Prevoznici poklanjaju vožnju socijalnim kategorijama, deci do sedme godine, a pravo na besplatnu vožnju u Beogradu imaju i policajci i vojnici. Osobe sa invaliditetom, na primer, ne plaćaju putarinu na koridorima, ali moraju imati propusnicu.

Pravo na besplatno učlanjenje u Biblioteku grada Beograda imaju deca predškolskog uzrasta, učenici prvog razreda osnovne škole, dobrovoljni davaoci krvi, osobe sa invaliditetom i posebnim potrebama i stariji od 65 godina.

Mnoge će verovatno iznenaditi da čak i notari nešto rade besplatno. Kod njih se tako mogu overiti dokumenta za upis na fakultet, kao i za ostvarivanje stipendije. Usluge ne naplaćuju ni nezaposlenima, ali samo uz dokaz sa biroa.

Za najstarije sugrađane većina lokalnih samouprava organizuje i ekskurzije po Srbiji.

Možda sve ove pogodnosti nisu presudna ušteda za kućni budžet, ali svakako su bar olakšanje koje makar malo rastereti udar na novčanik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije