Topovske šupe biće deo memorijala „Staro sajmište“

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

12. 10. 2019. u 21:02

Za nedelju dana počinje javna rasprava o nacrtu dugo čekanog Zakona o Starom sajmištu. koji predviđa da logor na Autokomandi bude "pod kapom" Centra. Sredstva za Centar predviđena novim budžetom

Топовске шупе биће део меморијала „Старо сајмиште“

Plac na kome je logor na Autokomandi privatizovan / Foto A. Stevanović

MEMORIJALNI centar "Staro sajmište", koji će se sastojati iz Judenlagera Semlin i Prihvatnog logora Zemun, staraće se i o Jevrejskom prolaznom logoru Beograd - Topovske šupe. Ovo se navodi u Nacrtu zakona o memorijalu, koji bi trebalo za nedelju dana da se nađe na javnoj raspravi.

Iz samog zakona ne vidi se na koji način će to biti ostvareno, budući da je prostor Topovskih šupa, na Autokomandi, privatizovan i na njemu je "Delta" planirala izgradnju šoping-mola. Zgrade koje i dalje postoje, a u kojima su 1941. bili zatočeni Jevreji i Romi, imaju privremenu zaštitu kao spomenici kulture do 2021.

Kako "Novosti" saznaju, međunarodne jevrejske organizacije, pre svega Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust (IHRA), vrlo su zainteresovane za ovaj logor, pa postoji ideja da se preostali objekti pretvore u izložbeni prostor. U tom slučaju, barake bi morale ili da budu izmeštene ili da zemljište na kom se nalaze država ekspropriše.

Sredstva iz budžeta za Sajmište, kako saznajemo, izdvojena su već za sledeću godinu, a preliminarni dogovor je da se u kulu odmah po donošenju zakona useli uprava. U nekadašnjem Spasićevom paviljonu biće smešten Judenlager.

Memorijalni centar će imati direktora sa petogodišnjim mandatom, i Upravni i Nadzorni odbor, sa predstavnicima jevrejske i romske zajednice, Vlade i zaposlenih. Judenlagerom i Prihvatnim logorom rukovodiće pomoćnik direktora. Oba ova sektora imaće i programski savet.

Foto A. Stevanović

Okrugli stolovi o novom zakonu već su, kako saznajemo, zakazani u nekoliko gradova. Ideja je da javna rasprava traje do 20. novembra, kada će u Beogradu biti održan veliki međunarodni skup, uz prisustvo predstavnika Stejt departmenta, Izraela, Svetskog i Evropskog jevrejskog kongresa, Balkanske kvadrilaterale i Višegradske grupe. Očekuje se da Srbija tada dobije pohvalnicu zbog donošenja Zakona o otklanjanju posledica Holokausta.

Potpredsednik Skupštine i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom Vladimir Marinković, potvrdio je za "Novosti" da će veliki međunarodni skup u novembru biti uvod za usvajanje IHRA definiše antisemitizma, i da su pozvali predsednika Vučića da ga otvori. Ukupno 18 država usvojilo je ovu definiciju, odlukom vlade ili skupštine.

- Ona je izuzetno važna s obzirom na jačanje fašizma i antisemitizma u nekim zemljama, pa čak i u regionu. U Hrvatskoj fašizam i antisemitizam imaju otvorenu podršku određenih političkih krugova.

U kuli će biti uprava / Foto Z. Jovanović


U ZATVOR KO NEGIRA HOLOKAUST

PREMA IHRA definiciji antisemitizma krivično delo je i: negiranje Holokausta, opravdavanje ubijanja i povređivanja Jevreja, navođenje stereotipnih i demonizujućih optužbi protiv jevrejske zajednice, a posebno širenje mita o svetskoj jevrejskoj zaveri, optuživanje Jevreja kao naroda odgovornog za stvarna ili izmišljena zlodela pojedinaca...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije