Preraspodela novca za univerzitete: Više novca siromašnima

Lj. B.

11. 10. 2019. u 16:30

Прерасподела новца за универзитете: Више новца сиромашнима

Rektori ministru izneli svoje argumente / Foto Z. Jovanović

Ministar prosvete Mladen Šarčević na sednici Konferencije privatnih i državnih univerziteta o finansiranju. Nova uredba preraspodeliće državna sredstva u visokom obrazovanju

VLADA Srbije doneće novu uredbu o finansiranju visokog obrazovanja, kako bi se novac pravednije raspodelio. Fakultetima koji dobijaju mnogo novca sredstva će biti smanjena, a onima koji dobijaju malo biće povećana. Moramo naći bolji balans.

Ovo je rekao ministar prosvete Mladen Šarčević na sednici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS). On je pojasnio da će se novom uredbom premostiti vreme do donošenja zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koji se očekuje u prvoj polovini sledeće godine, a kojim će ovo pitanje biti detaljno rešeno.

Šarčević je naveo da je postojeća uredba o finansiranju visokog obrazovanja doneta još 2014. godine, da se od tada mnogo toga promenilo, da ništa nije usklađeno, pa su i izveštaji Državne revizorske institucije "sve deblji i puni opomena".


PROČITAJTE JOŠ: Učiteljski fakultet: Nastavnicima treba bolja priprema

- U visoko obrazovanje mora da se unese više novca, a jedan od načina bio bi i formiranje kompanija na univerzitetima, koje bi napravili zajedno profesori i studenti, ali sve to će biti regulisano novim zakonom - rekao je ministar. - Na novom zakonu radi se već godinu i po dana i predloženo je više formula kako bi finansiranje moglo da izgleda. Dugo je bilo nepoverenja od akademske zajednice da država hoće nešto da nametne. Nama je cilj da se više sredstava obezbedi na razne načine i u novoj strategiji da student bude u centru pažnje.

Rektori privatnih univerziteta ponovili su zahtev da i njihovi univerziteti uđu u budžetsku raspodelu novca. Šarčević je rekao da je za to potreban novac, ali da ga je, dok traje finansijska konsolidacija države, u budžetu vrlo teško naći.

PROČITAJTE JOŠ -PREDSEDNIK NA OTVARANjU VETROPARKA "ČIBUK 1": Ovo pokazuje koliko Srbija ide napred


POMOĆ PRI AKREDITACIJI

MINISTAR Šarčević istakao je i da će država naći model kako da pomogne fakultetima koji nemaju novac za akreditaciju. On je istakao da će i Nacionalno telo za akreditacije morati da podnese izveštaj i pojasni da li su visoke cene koje je ovo telo odredilo realne:

- Važno je da su svi shvatili da im je Ministarstvo potrebno. Tražimo modele kako da pomognemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sima

11.10.2019. 17:13

Ovo je važno da bi na Pravnim i Ekonomskim fakultetima i dalje imalj plate 4000 evra.