Nova praksa na Mašinskom fakultetu: Brucošima pomažu stariji studenti

B. BORISAVLjEVIĆ

petak, 11. 10. 2019. u 10:02

Нова пракса на Машинском факултету: Бруцошима помажу старији студенти

Studenti mentori sa dekanom prof. Mitrovićem / Foto K. Mihajlović

Akademci starijih godina Mašinskog fakulteta u Beogradu imaju nova zaduženja. Ukupno 73 studenta mentora olakšavaju kolegama i snalaženje po gradu

MAŠINSKI fakultet u Beogradu pokrenuo je originalan projekat - studente mentore. Starije kolege, njih 73, koji moraju biti odlični studenti, na usluzi su brucošima za sve što im zatreba u vezi sa predavanjima, učenjem, ispitima, domovima, snalaženjem u gradu...

Ideju su pokrenuli akademci, a svi koji učestvuju od fakulteta dobijaju bonove za knjige. Podršku su im dali dekan i profesori.


PROČITAJTE JOŠ: Na Univerzitetu u Beogradu ostalo nepopunjeno 2.351 mesto

Prema rečima Jagoša Stojanovića, studenta prodekana, u Studentskom parlamentu se pojavila ideja da se nešto promeni. Naime, prethodnih godina su postojali profesori mentori, ali to nije dalo očekivane rezulatate, pre svega zbog generacijske razlike. Čitajući o organizaciji studentskog života na najstarijim univerzitetima, akademci su došli na ideju za projekat - studenta mentora.

PROČITAJTE JOŠ: Odliv radne snage: Godišnje se iseli 51.000 ljudi

- Imamo dosta studenata koji dolaze iz unutrašnjosti, iz malih sredina, u milionski grad, pa im snalaženje teže ide - kaže Stojanović. - Mi smo tu da im pokažemo gde treba da idu na predavanja, kako da iz studentskog doma ili stana dođu do fakulteta, gde je menza, gde mogu da kupe knjige... Tu smo i da im, na osnovu ličnog iskustva, ukažemo na šta treba da obrate pažnju prilikom spremanja ispita iz određenih predmeta.

NEUSPEH JE ZAJEDNIČKI PROFESOR dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta, ističe da od školske 2015/'16. godini postoje uvodna predavanja za brucoše: - Cilj predavanja je da ih podsetimo na gradivo iz srednje škole, a ne da samo kukamo kako nemaju zadovoljavajući nivo znanja. Moramo povećati procenat prolaznosti u narednu godinu studija, jer je neuspeh studenata i neuspeh profesora.

Njegov kolega Marko Kovačević, koji je idejni tvorac projekta, kaže da je na početku školske godine svaki mentor dobio svoju grupu brucoša, u kojoj ima od osam do 15 studenata. On ističe da se, osim praktičnih saveta, za nove studente organizuju razna predavanja. U planu je i da kolege sa Filološkog fakulteta drže časove stranih jezika, što je na obostranu korist.

- Svaki mentor je napravio grupu za komunikaciju sa dodeljenim brucošima, bilo da je reč o "Fejsbuku", "Viberu" ili na drugi način - priča Kovačević. - Tako im šaljemo, recimo, obaveštenja ako se odlaže neko predavanje, da ne bi uzalud dolazili. Takođe, organizujemo i grupno spremanje ispita, gde, u punom amfiteatru, zajedno rešavaju zadatke.

Ilija Dželajlija i Stevan Živković kažu da postoji Pravilnik o radu studenata mentora, kojim su bliže definisane njihove obaveze. "Mandat" im traje jednu školsku godinu, a kao nagrada za uspešno obavljanje funkcije, osim bonova za knjige, predviđena su dva vannastavna ESP boda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)