U POSLEDNjE dve godine, u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" urađeno je 4.500 operacija na srcu, što je znatno iznad proseka brojnih sličnih evropskih centara. Za ovo vreme značajno su smanjene i liste čekanja, obnovljene zdravstvena i naučna akreditacija i u stalni radni odnos primljena tri profesora kardiohirurgije iz Slovenije, Austrije i Nemačke.

- Naše zdravstvo poslednjih godina suočava se sa sve učestalijim odlaskom lekara u inostranstvo, dok "Dedinje" nikad nije imalo taj problem - rekao je prof. dr Milovan Bojić, povodom obeležavanja dve godine rada, od kada se nalazi na čelu Instituta. - Naša ustanova je uvek imala samo problem kako da zaposli sve one stručnjake koji žele da rade kod nas. Mi smo izabrali najbolje i zaposlili smo profesora Tomislava Klokočovnika, redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Ljubljani, profesora Ota Dapunta iz Graca i profesora Johanesa Milera, kardiohirurga i elektroinženjera iz Berlina.

Od kada je na čelu "Dedinja" profesor Milovan Bojić, uvedeno je i 11 novih procedura. Među njima najbrojnije su one iz minimalno invazivne hirurgije, za koju se veruje da će u budućnosti sasvim zameniti operacije na otvorenom srcu.


PROČITAJTE JOŠ: Sezona groznice Zapadnog Nila prošla bez epidemije

- Rad na Institutu "Dedinje" smatram velikom prilikom da se bavim edukacijom i usavršavanjem metoda minimalno invazivne hirurgije - rekao je profesor dr Tomislav Klokočovnik. - Veliki broj intervencija koje se rade na ovoj klinici čine je referentnim obrazovnim i naučnim centrom.

Kardiohirurzi Dapunt i Miler takođe se bave hirurgijom kojom se kroz male rezove operiše srce i tako izbegava trauma otvaranja grudnog koša.

- Profesor Johanes Miler nije samo kardiohirurg, već i inovator koji je proizveo uređaj pomoću kojeg se niskofrekventnim strujama aktivira oslabljeni srčani mišić u terminalnoj fazi srčane bolesti - rekao je profesor Bojić. - Dosad smo ovaj uređaj primenili kod osam naših pacijenata i postigli značajno poboljšanje njihovog zdravlja.


CENTAR ZA OBUKU

Profesor Bojić posebno ističe da dolazak stranih lekara na Institut "Dedinje" nikako ne znači zatvaranje vrata domaćim stručnjacima:

- Naprotiv, mi želimo da postanemo centar u kojem će mladi doktori moći da se edukuju i da prođu i kroz našu, ali i internacionalnu školu.