OPASAN OTPAD VELIKI RIZIK ZA ZDRAVLjE LjUDI: Deca oboljevaju zbog nezbrinutih deponija

Aleksandra Vasić

sreda, 09. 10. 2019. u 16:20

ОПАСАН ОТПАД ВЕЛИКИ РИЗИК ЗА ЗДРАВЉЕ ЉУДИ: Деца обољевају због незбринутих депонија

Foto P. Mitić

Otrovne supstance dospevaju u organizam disanjem, zatrovanom hranom ili direktnim kontaktom
ŠTETNE materije iz otpada, koje završavaju vazduhu, vodi, hrani i zemljištu, mogu da dovedu do neplodnosti, genitalnih deformiteta, kancera, poremećaja pažnje i sniženog koeficijenta inteligencije kod dece. Na to ukazuje istraživanja intersektorske radne grupe, potvrđeno je "Novostima" iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.


Opasne materije nalaze se u mnogim proizvodima, kao što su rastvarači, boje, kiseline, baze, ulja i razne smeše koje nastaju kao ostaci procesa, a sadrže hemikalije. Prim. dr Branislave Matić Savićević iz Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kaže za "Novosti" da su posledice često nepovratne i vidljive tek nakon niza godina.


- Neke od najosetljivijih grupa su trudnice, mlade devojke u reproduktivnom periodu i deca do pet godina - kaže prim. dr Branislave Matić Savićević. - Već je dokazano da deca uzrasta do pet godina apsorbuju daleko veći procenat teških metala, od recimo, profesionalno izloženih odraslih ljudi. To znači da se oni na što efikasniji način moraju izolovati od izvora zagađujućih materija.


Opasan farmaceutski otpad uglavnom čine različiti citotoksični lekovi, antivirusna i antiinfektivna sredstva, hormoni, toksini, neiskorišćene hemikalije i materijali za dijagnostiku. Radmila Šerović, viši savetnik i Načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom, kaže za "Novosti" da je takav otpad potrebno zbrinuti.

PROČITAJTE JOŠ: Firme ostaju bez dozvole za rukovanje otpadom: Skladište opasne materije ko zna gde


- Procenjuje se da sve zdravstvene ustanove u Srbiji godišnje stvaraju oko 48.000 tona medicinskog otpada, ne računajući privatni sektor i veterinarsku medicinu - kaže Radmila Šerović. - Od 10 do 25 odsto medicinskog otpada čini opasan otpad rizičan po zdravlje ljudi i životnu sredinu. To je oko 9.600 tona koji se smatra opasnim.


Iako se ne ubraja u opasan otpad, milioni litara otpadnog motornog ulja u Srbiji se ne prerađuje, što znači da potencijalno završava u rekama i zemljištu. Iskorišćena motorna ulja su opasna po životnu sredinu i sadrže kancerogene supstance.


- Predstavljaju opasnost nakon upotrebe, zato što menjaju svoja osnovna svojstva - kaže Radmila Šerović. - Veoma su štetni po ljudsko zdravlje, uključujući i činjenicu da neki od njih imaju kancerogena svojstva. Štetna dejstva se ne ispoljavaju odmah, već nakon određenog vremenskog perioda. Zbog toga, ostatke ulja ili ona koja nisu za upotrebu, treba zadržati u originalnoj ambalaži, na suvom i tamnom mestu, van izvora toplote.


Prema rečima nadležnih iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, započeto je čišćenje "istorijskog otpada" u slučajevima nelegalnog odlaganja, u preduzećima u stečaju i postupku privatizacije. Za sada, otpad je sakupljan i izmešten sa pojedinih lokacija u Pančevu, Loznici, Beogradu i Novom Sadu.


OD BLAGIH POREMEćAJA DO OZBILjNIH OŠTEćENjA


Koliku će štetu opasan otpad naneti po zdravlje, zavisi od količine, koncentracije, ph kiseline ili baze.


- Može da izazovu toksičnost koja od blagih biohemijskih poremećaja do ozbiljnih oštećenja organa i smrti - kaže Radmila Šerović. - Zavisi od toga koliko vremena smo bili iloženi materijama, kolika je starost organizma, postoji li prisustvo hroničnih bolesti i kakvo je stanje imuniteta.


ZATROVANO ZEMLjIŠTE


Štetne hemikalije, poreklom od opasnog hemijskog otpada, mogu se uneti inhalacijom ili putem digestivnog trakta.


- U slučaju života u blizini industrijski zagađenih lokaliteta, prisutna je zagađenost površinskog sloja zemljišta kontaminantima - kaže za "Novosti" prim.dr Branislava Matić Savićević, spec. higijene iz Centar za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje "Batut". - Tu uzgajaju osnovne životne namirnice, čime opasne materije ulaze u lanac ishrane i dospevaju u digestivni trakt.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije