PREMINUO NIKOLA BEŠEVIĆ: Posle NATO bombardovanja i sukoba na KiM ostao je da živi i radi u Prištini

D. Z.

sreda, 09. 10. 2019. u 14:56

ПРЕМИНУО НИКОЛА БЕШЕВИЋ: После НАТО бомбардовања и сукоба на КиМ остао је да живи и ради у Приштини
Pamtiće ga po tome što je za sve imao po koju lepu reč i savet za mlađe kolege, najduže je radio u redakciji lista Jedinstvo gde je uređivao kulturnu rubriku

Nikola Bešević, novinar, likovni kritičar i slikar, koji je profesionalni život posvetio novinarstvu, iznenada je preminuo u utorak veče u Prištini u 72. godini. Bešević kojeg kolege sa terena širom Kosmeta pamte po tome što je za sve imao po koju lepu reč i savet za mlađe kolege, najduže je radio u redakciji lista Jedinstvo gde je uređivao kulturnu rubriku.

Posebno je pratio tokove na savremenoj slikarskoj sceni i pratio rad slikara Kosova i Metohije pišući o njima, govoreći na izložbama i podržavajući njihov rad i u posleratnom periodu.

-Uporedo, Bešević je intenzivno slikao i svoje radove slao prijateljima kao praznične čestitke. Njegove slike su ekspresivni fragmenti i zapisi jedne osetljive i prirodu u odnosu sa svetom koji mu nije naklonjen-ističu iz Udruženja novinara Srbije čiji je Bešević bio član i podsećaju da je kao novinar i reporter pratio tragične događaje tokom raspada Jugoslavije.

Pročitajte još - Duh sa Kosančićevog venca

Posle NATO bombardovanja i sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine ostao je da živi i radi u Prištini, odakle sarađuje, piše i fotografiše za više beogradskih redakcija, a najviše se, zajedno sa svojom suprugom Armenijom, javljao za agenciju "Beta".Bešević, koji je rođen 1947 godine u Šidu, živeo je i radio u Prištini i nikada nije napuštao svoj grad. Pratio je brojne i važne događaje na posleratnom Kosovu putujući, najčešće bez pratnje i zaštite.

Mediji su zabeležili da je nekoliko puta bio meta napada.Dobitnik je posebne povelje za ratne reportere "Milan Žegarac" 1994. godine i bio je član Uprave Udruženja novinara Srbije.Nikola Bešević sahranjen je u sredu u 13 sati na gradskom pravoslavnom groblju u Prištini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)