Penzioneri nesvesni svojih prava

K. M.

nedelja, 13. 10. 2019. u 18:05

Пензионери несвесни својих права

Depositphotos

Pripadnici trećeg doba uz pomoć advokata mogu da se izbore za lični interes

PENZIONERI koji su svoj radni vek proveli radeći u poljoprivredi, posle višedecenijskog "mirovanja" angažovali su se u zaštiti svojih prava. S druge strane, zainteresovanost za ispunjenje punih prava poljoprivrednih penzionera javlja se i od strane advokata. Oni ističu latentnu diskriminaciju ove kategorije penzionera, pre svega zbog podataka o nezakonitom umanjenju pogrebnih troškova.

- Udaljeni od gradskih centara, poljoprivredni penzioneri decenijama nisu bili svesni svog diskriminisanog položaja. Veliku zaslugu za to saznanje poljoprivredni penzioneri duguju pre svega Državnoj revizorskoj instituciji, u čijem su izveštaju o izvršenoj reviziji 2012. godine prvi put izneti podaci o nezakonitim umanjenjima pogrebnih troškova, kao i druge činjenice o nezakonitom postupanju republičkog fonda - kaže Zorica Tršić, advokat Udruženja sindikata penzionera Srbije.

Ukoliko problem postoji, penzioneri ga mogu rešiti jedino ličnim naporom i učestalim pristupima organu. U suprotnom, ostvarivanje njihovih prava može trajati mesecima. Penzioneri, koji su rešeni da se izbore za svoja prava, često inspirišu advokata da istraje do konačnog rešenja, čak i onda kad postupak pred organima dugo traje, kad postane ne samo psihički nego i fizički iscrpljujući. Rešenost penzionera, da ne dozvoli da ga neko neosnovano liši prava koje mu pripada, predstavlja veliku podršku za advokata i od izuzetnog je značaja za uspeh u sporu, suprotno od malodušnosti stranke, koja smatra da državu niko nije dobio, objašnjava Tršićeva.

Pročitajte još - INVALIDSKI PENZIONERI: Mala penzija i teška starost

- Tokom svih ovih godina najveći broj penzionera koji su nam se obraćali za pravnu pomoć zbog ugrožavanja stečenih prava su invalidski penzioneri, što je i razumljivo, jer ukidanjem prava na penziju, gube i zdravstveno osiguranje - priča advokat Zorica Tršić. - Posebnu enigmu predstavlja činjenica da nadležni organi Fonda iako gube sporove sa invalidskim penzionerima i po tom osnovu isplaćuju milionske naknade, ne odustaju od uznemiravanja invalidskih penzionera, verovatno računajući da uvek ima i onih penzionera koji kao neuke stranke ne pomišljaju na mogućnost da tuže Fond.

Podaci Udruženja sindikata penzionera Srbije pokazuju i da se sve veći broj korisnika penzija obraća zbog povraćaja novca republičkom Fondu za navodno više isplaćenih iznosa penzije, navodi naš sagovornik.

Pročitajte još - Peku zanat čekajući penziju

- Korisnici penzija koji se povodom poziva, obrate za informaciju pravnoj pomoći Fonda, obavezno budu izloženi pritisku da odmah potpišu pristanak da im se obustavlja trećina penzije uz obaveznu pretnju da će u suprotnom biti utuženi. Iz tog razloga oni su prinuđeni da se obrate advokatu, koji može da proveri o kom dugu se radi, ko je utvrdio iznos duga, da li je došlo do zastarelosti, pa se najčešće zaključuje da je do preplate došlo nepravilnim radom organa Fonda. Zato u takvim slučajevima obavezno treba izvršiti uvid u spise i utvrditi čijom krivicom je došlo do preplate pa tek zatim doneti odluku da li će se dati saglasnost za obustavu dela penzije ili će se prepustiti Fondu da tuži za navodnu preplatu - objašnjava naša sagovornica.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije