ODGOVORNOST pri ispunjenju svih mesečnih računa, poverljivost i tačnost pezionera - prepoznali su i bankari. Tako najstariji sugrađani imaju priliku da uzimaju gotovinske keš-kredite bez učešća, sa dugim rokom otplate i olakšicom da ga isplaćuju sve do 80. godine života. Iako je mesečni ček od 15.000 dinara dovoljan da se podigne kredit od banke, većina, naročito stranih filijala, traže da primanja penzionera budu najmanje 20.000 dinara.

Bankari danas sve više nailaze na zahtev za kreditima za penzionere, koji su inače najredovnije platiše. Ova činjenica naterala je bankare da preispitaju prethodne uslove za kredite, dužinu otplate, kao i visinu mesečnih primanja neophodnih za uzimanje pozajmice od banaka. Tako najstariji sugrađani mogu da u Poštanskoj štedionici dobiju kredit od 50.000 dinara bez kamate. Mesečna rata iznosila bi oko 8.300 dinara, a rok otplate je šest meseci. Ipak, strane banke odlučile su da produže rok otplate kredita za penzionere, kako prema broju meseci tokom koji se zaduženje isplaćuje, tako i prema starosnoj granici za otplatu.

Pročitajte još - PENZIONERI ČESTO DIŽU KREDITE: A, od dede - televizor

Podaci pokazuju da su se starosne granice za odobravanje, odnosno vraćanje kredita pomerile, što je rezultiralo da je moguće i u osamdesetoj godini vratiti poslednju ratu kredita. Osim što za najstarije sugrađane banke nude niz pogodnosti, sve više njih povećava i iznos gotovinskih kredita, čija gornja granica ide i do dva miliona dinara, i to bez učešća. Minimalni iznos kredita je 20.000 dinara, a pozajmicu mogu da otplaćuju u ratama od šest pa do 95 meseci. Većina banaka uslovljava penzionere da poslednju ratu kredita vrate do 78. godine života, a ima i onih kod kojih je ta granica 80 godina.

Kako su nam potvrdili iz jedne od stranih banaka koja posluje u Srbiji, penzioneri se najčešće odlučuju za gotovinske kredite bez učešća. Namena kredita je najčešće nabavka ogreva, modernije bele tehnike, renoviranje domaćinstva, ponekad i putovanja, ali i pomoć deci ili unucima koji nisu u mogućnosti da se zadužuju kod banaka.

Pročitajte još - NEOPHODNA VISINA PENZIJE ZA DOBIJANjE POZAJMICE: Kredit može i sa minimalnim čekom

Uprkos relativno povoljnim uslovima, stručnjaci upozoravaju najstarije sugrađane da prilikom podizanja kredita treba da vode računa da rata ne optereti mesečni budžet. Takođe, praksa pokazuje da penzioneri koji se zadužuju imaju i neka druga primanja, pa su jedino u tom slučaju spremni da čak i polovinu penzije daju za ratu. Što se duže otplaćuje kredit i ukupan iznos dat banci biće veći. Kamate koje obračunavaju banke su različite, ali ukoliko je kamatna stopa oko 13 do 14 odsto na godišnjem nivou penzioner treba sam da izračuna koliko će banci vratiti i zaključi da li mu se isplati. Zbog toga je uvek bolje uzeti beskamatnu pozajmicu iako je reč o manje novca.

PRIMER OTPLATE

GOTOVINSKI kredit u iznosu od 200.000 dinara penzioner može isplaćivati na 60 meseci, sa kamatom od 14 odsto, koju banke najčešće i propisuju za ovu starosnu grupu. Visina mesečne rate kreće se oko 4.700 dinara, ali će se penzionerima otvoriti i mogućnost uzimanja kredita za refinansiranje bez troškova obrade i brojni popusti u različitim privatnim zdravstvenim ustanovama.

USLOVI

PRVI uslov za uzimanje kredite je trajanje penzije, odnosno uslov da je sugrađanin najmanje mesec dana u penziji, kao i da ima između 55 i 75 godina života. Kreditna sposobnost i pozitivna ocena finansijskog stanja obavezni su i za penzionere. Dalje, banke potom omogućuju penzionerima da kredit uzmu bez učešća i da ga otplaćuju do 80. godine života na najviše 95 mesečnih rata.