Žiča o nama zna sve, a mi o njoj veoma malo

M. Stančić

09. 10. 2019. u 07:30

Жича о нама зна све, а ми о њој веома мало

Foto L. Suša

U Srpskom kulturno-informativnom centru "Spona" u Skoplju predstavljena knjiga, a u Kinoteci otvorena izložba

U OBELEŽAVANjE osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) uključio se i Srpski kulturno-informativni centar "Spona" u Skoplju - predstavljanjem kapitalnog izdanja i izložbom. Publika u "Sponi" mogla je da se upozna sa knjigom dr Dragoljuba Danilovića "Žiča - centar Arhiepiskopije, Eparhije i sabora u srednjem veku", posvećenom istorijskom i kulturnom značaju prvog sedišta Srpske arhiepiskopije i krunidbene crkve srpskih kraljeva iz dinastije Nemanjića. Istoveremeno, u Kinoteci Makedonije otvorena je i izložba "Stefan Prvovenčani u istoriografiji i književnosti" Narodne biblioteke iz Kraljeva.

Pročitajte još: POSLANICA PATRIJARHA POVODOM JUBILEJA SPC: Hodimo Savinim tragovima!

Iskustva dugogodišnjeg naučnoistraživačkog rada i interesovanja za manastir Žiču, dr Danilović je preneo prisutnima na prezentaciji knjige u prepunim prostorijama Centra "Spona" u Skoplju.

U uvodnom slovu na prezentaciji, pesnik Miloje Radović iz Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva ukazao je na to da Žiča o nama sve zna, a mi o njoj, zahvaljujući, pored drugih, i doktoru Daniloviću, znamo tek ponešto.

Pročitajte još: SVEČANOST U ŽIČI: Reke vernika na jubileju SPC, patrijarh služio liturgiju (FOTO / VIDEO)

- A to ponešto je predragocena, od vere i reči stvorena, neugasiva svetiljka, koja u istorijskoj tamnici našeg naroda beše prvi put upaljena rukama svetitelja Save i Simeona, u presvetoj nam i mnogostradalnoj Žiči.

U holu Kinoteke Makedonije, u utorak je, u organizaciji Centra "Spona", uz stručna i veoma nadahnuta uvodna izlaganja autorki Ivane Hrenko i Danke Spasojević iz narodne biblioteke u Kraljevu, u sklopu dela programa Centra "Spona" za obeležavanje jubileja osam vekova SPC, od krunisanja Stefana Nemanjića u manastiru Žiča, svečano otvorena izložba "Stefan Prvovenčani u istoriografiji i književnosti".

Izložba je otvorena u Kinoteci Makedonije, a potom je preseljena u Centar "Spona" u Skoplju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije