Matičari u Rumi „oživeli“ dečaka

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

07. 10. 2019. u 21:02

Matična služba u Rumi poništila upis smrti bebe rođene 1994. godine, za koju majka sumnja da je ukradena. Tužilaštvu upućen zahtev za raspisivanje potrage za Jocom Babnikom

Матичари у Руми „оживели“ дечака

Depositphotos

MATIČNA služba u Rumi poništila je 1. oktobra upis zabeleške o smrti Joce Babnika. Ovo je prvi slučaj od početka "bebi-afere" da je dete za koje roditelji veruju da je nestalo iz porodilišta, oglašeno živim! Reč je o dečaku koji je rođen 1994. godine, da bi lekari u porodilištu majku ubrzo obavestili da je dete preminulo.

Budući da je Tužilaštvu u Rumi podnet zahtev za raspisivanje potrage, policija je sada obavezna da traži nestalog Jocu.

U rešenju opštinske uprave stoji da se "odobrava poništenje pogrešno upisane zabeleške o smrti u matičnoj knjizi rođenih", jer je smrt Joce Babnika upisana samo na osnovu obdukcionog nalaza iz porodilišta u Rumi. Nije bilo obavezne potvrde o smrti, niti je smrt prethodno upisana u matičnu knjigu umrlih. Dakle, tek rođeni Joca proglašen je mrtvim 1994. godine samo na osnovu sumnjivog obdukcionog nalaza, a njegov navodni nestanak s ovog sveta upisan je u običnu zabelešku u knjizi rođenih. Kako tvrdi Jocina majka Jelena Kuzmanović, sve ove godine kada se ukuca njegov matični broj vidi se da je dete živo.

- Porodila sam se u devetom mesecu, 11. maja 1994, u porodilištu, u Rumi. Rodila sam dečaka 2,1 kilogram teškog i 49 centimetara dugačkog, koji je odmah zaplakao. Lekar mi je rekao da je mnogo sitan i da mora u inkubator. Dali su mi neku injekciju i ubrzo mi rekli da je beba mrtva - priča Jelena.

Jelena Kuzmanović / Foto Privatna arhiva

Porodici nisu dali posmrtne ostatke da ih sahrane, a lekar koji joj je vodio trudnoću, kada je video obdukcioni nalaz, po kom je beba imala mnogo anomalija, preporučio je da u narednih pet godina ne rađa decu. Jelena ga nije poslušala, već je zdravu kćerku rodila samo godinu dana kasnije, zdravog sina dve godine kasnije, a 2015. još jednog sina. Krivičnu prijavu protiv doktora koji ju je porađao podnela je 2014, ali je tužilaštvo odbacilo.

- Budući da se dete sada pravno smatra živim, podneli smo zahtev tužilaštvu da se raspiše potraga za njim - objašnjava Milena Janković, advokat Roditelja nestalih beba Vojvodine. - Ovo nije jedini slučaj u kome nije ispoštovana procedura o prijavi smrti.

Opština Ruma / Foto D. Cvetinović/Vikipedija

Ovo udruženje pokrenuće akciju da se ospore sve smrti beba koje su protivzakonito upisane.

SPORNI DOKUMENTI

IZ DOKUMENATA koje je majka pronašla, vidi se da je dete navodno dva puta obdukovano, na dva dokumenta pišu različiti datumi smrti... Našla je i potvrdu da su ona i beba hitno prebačene u bolnicu u Sremskoj Mitrovici, a da uopšte nije napuštala porodilište u Rumi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Pa Vidi Ovako

07.10.2019. 21:15

Pa zna se ko iz Tužilaštva pokriva trgovinu decom...i ostale trgovine u zdravstvu. Prvo njega uhapsiti i sprovesti obimno češljanje i policije i tužilaštva i državne bezbednosti, jer bez ta 3 faktora niko ne bi mogao toliko godina da radi sve to...

dragoslav

07.10.2019. 21:40

Kucate na pogrešna vrata....rumsko tužilaštvo isto tako zagubi mnoga dokumenta. Rumski sud je crna rupa srpskog sudstva.

Vaske

07.10.2019. 21:40

Neki doktori, ne samo u Rumi već i kod nas u Požarevcu su trgovali sa decom. Tačnije deca su progkašavana mrtvim od strane lekara, na porođaju, a potom su prodavana drugim porodicama koje iz nekih razloga nisu mogle da imaju decu. To je "Javna tajna".

Рашо

07.10.2019. 22:59

Ово нема нигде! У овој нашој несрећној земљи је украдено више деце него аутомобила и нико се не секира због тога! За овакве "послове" су потребни тимови што значи да су то организоване групе људи у државној служби. Њихова имена су позната па ипак ништа! Шта ово значи? Криминалци су на слободи и раде и даље!

Sale

07.10.2019. 23:13

Načelnike klinika bez milosti po 40 godina i plenidba celokupne imovine. Tu nesme biti korupcije, pardon milosti prema njima.