Kako sačuvati živce pred odlazak u penziju: Agencije skupljaju papire

J. Ž. SKENDERIJA

07. 10. 2019. u 16:02

Како сачувати живце пред одлазак у пензију: Агенције скупљају папире
U Srbiji posluju agencije koje prikupljaju papire za regulisanje završetka radnog veka. Za iznos od oko 10.000 dinara posao završavaju oni kojima se potpiše punomoć. Agencije preračunavaju i kolika će biti penzija

OD donošenja odluke da se napusti radno mesto, podnošenja zahteva za penziju i prvog rešenja prođe najmanje dva meseca, kako zakon i propisuje. Kada se situacija malo zakomplikuje zbog "rupa" u stažu, period čekanja na prvu isplatu se produži i do četiri ili pet meseci.

Kako bi izbegli "obijanje" šaltera i smanjili broj potrošenih živaca neki od budućih penzionera obraćaju se agencijama koje za njih završe posao. Naime, pošto je birokratski aparat za prosečnog građanina komplikovan, mnogi pravnici ili oni koji su radili u sistemu PIO fonda poslednjih godina pronašli su mogućnost za zaradu. Otvorili su specijalizovane agencije i preduzeća koja umesto budućih penzionera prikupljaju svu neophodnu dokumentaciju, uz određenu novčanu nadoknadu. Zvanično ne postoji podatak koliko je tzv. društava za unapređenje poslova u postupku ostvarivanja prava na penziju.


PROČITAJTE JOŠ: Svetski eksperti: NATO je osiromašenim uranijumom uništio genetski materijal Srba

Po zakonu samo stranka, zakonski zastupnik ili njen punomoćnik mogu da podnesu zahtev i učestvuju u postupku za ostvarivanje prava na penziju. To, međutim, ne znači da punomoć umesto članu porodice ne može da se potpiše i agenciji.

- Dokumenta neophodna za ostvarivanje ovog prava zavise od vrste penzije u koju se odlazi - kažu u PIO. - To znači da ne treba ista dokumentacija za invalidsku, porodičnu ili starosnu.

S druge strane, obaveza budućeg penzionera je da dostavi podatke o kojima se ne vodi službena evidencija, a koji utiču na njegovo penzionisanje. Tu se misli na medicinsku dokumentaciju, dokaze o stažu ostvarenom u inostranstvu, o školovanju, vojnoj obavezi i slično.

Upravo složenost dokumentacije određuje iznos koji će on platiti zastupniku, odnosno agenciji. Većina uglavnom radi po principu da im se najpre dostave osnovni podaci kako bi stekli uvid u vrstu prava koju neko želi da ostvari. Celokupan postupak košta oko 10.000 dinara, s tim što se na početku daje akontacija. Sama predaja zahteva za penzionisanje košta oko 2.000 dinara.

Agencije se, za razliku od Fonda, bave i proračunom kolika će okvirno biti visina penzionog čeka, što većinu najviše i zanima.

- Na osnovu listinga koji se dobija u Fondu i kopije radne knjižice procenimo koliko će trajati procedura dobijanja penzije - kažu u jednoj od agencija. - Sigurno je brže nego da stranka sama krene u proceduru.


PROČITAJTE JOŠ: BEZ AKADEMIKOVE BESEDE U ŽIČI; Bećković: Nisam ni rekao da dolazim

KORISTE LIČNE VEZE

- STRANKA može da uradi sve sama, kada odluči da napusti radno mesto, ali to nekada zahteva mnogo vremena i živaca, a mi često iskoristimo i svoje lične veze da malo "poguramo" rešenje - kažu u jednoj agenciji. - Naš posao je da predamo zahtev i pratimo kretanje predmeta. Jedni se javljaju iz komfora, a drugi jer im je previše komplikovano da, recimo, prikupljaju podatke o stažu ostvarenom u inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Agda

07.10.2019. 17:32

Da li dobro shvatih? Institucija drzave, koja ima monopol, radi u saradnji sa agencijama koje se regrutuju od njenog bivseg ili aktuelnog kadra? Taj kadar sastavljen od pravnika i sluzbenika te drzavne institucije onda napravi ispod zita saradnju da bi mogao da za potrebe buducih penzionera mogao da umesto njih za stotinak evrakoristi usluge te monopolske institucije, putem svojih privatnih kontakata. Pa nije li u konfliktu interesa ako pogura ili protazira zahteve klijenata agencija preko reda?

Draga

07.10.2019. 20:00

Moramo li za svaki državni organ imati i srodnu "agenciju". Zar to nije dupliranje radnih mesta. Šta rade oni u državnim institucijama? Samo su balast na grbači ovog naroda.