U JAJINCIMA se prisećamo žrtava nacističkog terora, ali i velikog dela koje su izveli naši neustrašivi preci koji nisu očajavali u teškom vremenu, kada se činilo da nema nade i izlaza za naš narod - rekao je u nedelju ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević u spomen-parku "Jajinci", gde je održana komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih žrtava.

Odavanje počasti počelo je polaganjem venaca, a prvi je venac položio ministar Đorđević u ime Vlade Srbije i kao izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića. Potom je venac položio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u ime Grada.

U obraćanju prisutnima Đorđević je kazao da su svakodnevno od 1942. godine do kraja Drugog svetskog rata na potezu od logora na Starom sajmištu do stratišta u Jajincima ozloglašeni SS oficiri vozili gasni kamion u kome su na najbrutalniji način gušeni građani Beograda jevrejske veroispovesti.


PROČITAJTE JOŠ: Srbija je ostrvo u moru nuklearki: Može li da nam se desi balkanski Černobilj?

Dodao je da su mnogi hrabri Beograđani ustali i suprotstavili se monstruoznom okupatoru koji je pokušao na ime ponosnog i časnog Belog grada da stavi ljagu za večna vremena. Skoro 80.000 žrtava zatvorenih u logorima na Starom sajmištu i na Banjici i ubijenih na stratištu u Jajincima govori ne samo o obimu Holokausta koji su Nemci sproveli na ovim prostorima, već i o snazi otpora koji su srpski rodoljubi po cenu sopstvenog života pružali nacističkoj okupaciji, istakao je ministar.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je trenutak da se uputi jasna poruka da revizije istorije neće i ne može biti. Naveo je da je jedan od primera pokušaj da se Jasenovac proglasi radnim logorom, iako se zna da je to mesto gde je stradalo 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista.FAŠIZAM U NEPOSREDNOM OKRUŽENjU

Prisutnima se obratio i preživeli logoraš Slavko Milanović, koji je poručio generacijama koje stasavaju da su fašizam i nacionalizam veliko zlo koje sukobljava ljude po rasi, naciji i veri, kao i da je to ideologija koja ne sme da ima budućnost i sledbenike.

- Međutim, svedoci smo da nam nacizam i fašizam u različitim oblicima, ali jasno prepoznatljivo, ponovo kucaju na vrata. Ne samo u zapadnoj Evropi već i u našem neposrednom okruženju. Najsvežiji primeri su dešavanja u nama susednoj Hrvatskoj - kazao je Milanović.