Sukob istoričara: Kolege od Kovića traže četiri miliona zbog povrede časti

Lj. B.

06. 10. 2019. u 08:02

Сукоб историчара: Колеге од Ковића траже четири милиона због повреде части

Miloš Ković / Foto K. Mihajlović

Počelo suđenje po tužbi četvoro profesora odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta protiv kolege Miloša Kovića: Optužen sam za verbalni delikt, u pitanju politička igra, tvrdi naš ugledni istoričar

U PRVOM osnovnom sudu u Beogradu počelo je suđenje po tužbi četiri profesora sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta protiv njihovog kolege profesora Miloša Kovića.

- Profesori Nikola Samardžić, Radoš Ljušić, Dubravka Stojanović i Vlada Stanković, pošto su se prepoznali u mojim izjavama "Novostima", "Politici", "Pečatu", i na Jutjub kanalima, tužili su me sudu - navodi za "Novosti" Ković. - Zbog "uvrede", "povrede časti i ugleda" svako od njih sada protiv mene vodi dva postupka, parnični i krivični, ukupno osam. Svako traži po oko milion dinara. Moj advokat Dušan Stojković kaže da ovako masovan napad nikada nije video.

Ković tvrdi da su sve tužbe protiv njega politički intonirane.


PROČITAJTE JOŠ: Omladina SPS vratila u skupštinu fotelju, ukradenu 5.oktobra

- Optužen sam za verbalni delikt - ističe Ković. - Reč je o načelnom pitanju, o slobodi misli i izražavanja. Ona je, kao princip i praksa, još od 18. veka, u svim demokratskim društvima, ipak neupitna. Tako piše i u našem Ustavu.

Ković naglašava da je na prvom ročištu povodom krivične tužbe Nikole Samardžića, na pitanje sudije da li postoji prostor za izmirenje, Samardžić odgovorio negativno.

- Ja sam, međutim, izjavio da mislim da bi trebalo da se pomirimo, zato što ovakvi procesi ne doprinose ugledu Univerziteta u Beogradu - kaže Ković. - Svestan sam, međutim, da je ovaj masivni napad u stvari pažljivo osmišljen pokušaj da budem ućutkan i da budu uništena materijalna sredstva od kojih živi moja porodica. Nemam nameru da tako nešto dozvolim, niti će na ovaj način uspeti da me ućutkaju.


OTERANI SA FAKULTETA

Kada je u martu izbila kriza na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta, Ković je pisao i govorio o pokušaju da se protera troje njegovih kolega.

- Izneo sam mišljenje da jedna grupa sa Odeljenja već godinama sistematski odstranjuje naše vodeće stručnjake, kao i da iza toga stoje politički interesi pretvaranja odeljenja u uporište kolonijalne, NATO, haške interpretacije srpske istorije - navodi Ković. - U međuvremenu, docenti Nebojša Šuletić i Maja Nikolić oterani su sa Filozofskog fakulteta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Nuclear Vlasta

06.10.2019. 09:38

Није само политичка игра, већ и освета лоших ђака ! Завидни су јер господин Ковић зна шта говори !

Milica

06.10.2019. 14:47

@Nuclear Vlasta - Lepo ste ovo rekli, Milos Kovic je bio student generacije, njegova dela imaju neuporedivo vecu naucnu vrednost od dela Samardzica Dubravke Ljusica i Stankovica tj oni ih skoro pa i nemaju. Samardzic je na katedru dosao jer mu je otac bio profesor, jako je nesturcan i kod njega se 10 dobija sa ispodprosecnim znanjem. Dubravka Stojanovic je takodje dosla na katedru jer joj je otac bio prof univerziteta jako nestrucna i iskompleksirana zena. Oboje su primer komunistickih potomaka nesposobnih.

Рашо

06.10.2019. 09:54

Узнапредовали су. Некада су два лоша ишли на Милоша а сада ево их четири. Осим што очекујем да чак и у нашем суду победи правда, посебно важно је и да баш у овом случају победи због свих нас. Ако ова НАТО германска школа победи наша деца ће да уче да смо геноцидни народ који треба истребити! Подршка професору Ковићу због поштења, истине, правде, њега самог и свих нас!

Нино Белов

06.10.2019. 10:16

Желим вам сву срећу професоре Ковићу. Не скрећите са пута истине, то је највећа врлина у нас Срба.

НиколасБар

06.10.2019. 10:26

Подршка за Ковића искреног борца за враћање српским коријенима!

sima

06.10.2019. 12:10

Сва подршка професору Ковићу!! Жиро рачун отворите професоре, цела дијаспора ће помоћи!

M

06.10.2019. 14:25

Kovicu drzi se. Imas svu podrsku od kolega... Ja sam istoricar, ali i levicar, te sam siguran da se u mnogo cemu ne bi slozili, ali ovo sto si rekao je doslovce tacno. Imperijalne sluge udaraju svuda gde je vazno da postoji istina, dugo secanje, i kriticka misao. Fiozofski je zato jako bitan... Istorija i istorija umetnosti ponajvise...

Snezana

06.10.2019. 18:15

Profesor Ković je častan čovek. To je u okupiranoj zemlji opasno. Puna podrška profesoru Koviću!

Boriša

06.10.2019. 21:19

Ković ovo mora izdržati jer će ga ssvi časni Srbi podržati. Nesmemo uvek progoniti najbolje među nama i ponavljati istorijske greške i srpsku zavist i neslogu...

Svetlana

06.10.2019. 23:58

Divan profesor, castan covek, sva podrska, od njega se dalo nauciti ne samo gradivo vec sva moralna nacela jednog casnog drustveno odgovornog coveka