RADIŠA Pavlović, član Vladine Komisije za nestale bebe i predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", odlučio je da u javnost iznese i svoj slučaj. Njemu i supruzi Mirjani, kako tvrde, uzeti su 1988. iz kragujevačke bolnice živorođeni blizanci, a umesto njih dobili su tela tuđih mališana.

Već šest godina od Tužilaštva pokušavaju da izdejstvuju nalog za obdukciju i DNK analizu posmrtnih ostataka koje su sahranili, ali uzaludno.


PROČITAJTE JOŠ:
NURDOR AKCIJA: Koračanjem sakupili 50 miliona

- Porodila sam se u 13.25, 13. novembra 1988. godine, u KC Kragujevac, u sedmom mesecu trudnoće - kaže Mirjana, za "Novosti". - Rodila sam jednojajčane muške blizance - jedan je bio težak 1.550, a drugi 1.600 grama. Rekli su mi da su bebe dobro i da će ih odneti u boks, jer su za to sposobne.

Šta se dalje dešavalo, do danas je misterija, jer je bolnička dokumentacija puna nelogičnosti. Na primer, u jednom papiru piše da su u 16 sati prebačeni na dečje odeljenje, a u drugom da su tamo stigli dosta ranije. Piše i da su ih primila dva lekara, iako je tog dana bio dežuran samo jedan. Podaci o njihovoj težini i dužini na odeljenju razlikuju se od onih iz porodilišta. Najšokantniji je bio porođajni protokol, u kom, u rubrici "zdravstveno stanje deteta", piše - "uzeta".

Sledećeg dana deca su proglašena mrtvima, iako potvrde smrti nije potpisao nijedan lekar. Prvi dečak je navodno umro u 12.35, a drugi u 20 sati. Majci su rekli samo za smrt jedne bebe, dok su porodici poslali telegram za obe. Spremali su otpusnu listu za Mirjanu, međutim, Radišin otac je došao do dr Miše Pavićevića, koji je pregledao Mirjanu i konstatovao da ima sepsu. U njoj su ostavljeni parčići obe posteljice.

NADA U POSEBNO TUŽILAŠTVO I Radiša i Mirjana se nadaju da će Komisija za nestale bebe rešiti i njihov slučaj. Takođe se nadaju da će država osnovati posebno tužilaštvo koje će se baviti samo "bebi aferom".

- Kada smo brat i ja došli po tela dece, prvo nisu hteli da nam ih daju. Posle svađe i pretnji, rekli su nam da odemo da prijavimo matičaru smrt i rođenje, a oni će za to vreme obaviti obdukciju. Vratili smo se za sat vremena i obdukcija je, navodno, već bila gotova. Odveli su nas u hladnjaču i počeli da otvaraju fioke. Video sam više od 40 mrtvih beba - kaže Radiša.

Danas, posle svega, on i supruga sumnjaju da je to možda bio "štek" beba, odakle su tela davana upornim roditeljima. Da nešto nije u redu, Radiša i brat su se uverili kod kuće. Pozvali su rodbinu, otvorili sanduke i izvadili tela. Jedna beba bila je izrazito krupna, crna, tamne puti, a druga plavkasta.

- I majka i svekrva tvrde da su te bebe imale između tri i četiri kilograma, a moji dečaci su duplo manji - kaže Mirjana.

Radiša je počeo da traga za bolničkom dokumentacijom 2006. i sa prvim papirima otišao opet kod dr Pavićevića, koji mu je rekao: "Rale, ti si uporan čovek. Naći ćeš decu živu." Tokom istrage stalno je nailazio na nepodudarnosti. Recimo, u izvodu iz knjige rođenih pisalo je da su dečaci rođeni 13. novembra, a u izvodu iz knjige umrlih da je jedan rođen 13. januara, a drugi 13. novembra, a da su obojica umrla 14. novembra.


PROČITAJTE JOŠ:
ALBANCI KRENULI NA MALAGURSKOG: Haos na premijeri filma u Njujorku (VIDEO)

Porođajni protokol u kome o stanju dece piše - "uzeto

- Pre šest godina otišao sam kod doktora koji je bio na porođaju moje supruge. Ušli smo u verbalni sukob. Izleteo sam i poslao mu poruke: "Gde su mi deca?" i "Zašto si mojoj ženi ostavio dve posteljice, da umre?" Umesto odgovora, usledile su pretnje. Odneo sam u policiju svu dokumentaciju, posle čega je stigla prva ozbiljna pretnja smrću s nepoznatog broja - kaže Pavlović, koji danas ima policijsko obezbeđenje.

Ginekolog kog je prijavio saslušan je tek posle godinu dana i na saslušanju je tvrdio da nije porađao Mirjanu.