RADNIKE na naplatnim stanicama mnogi vozači ni ne primete, dok žure da plate putarinu i nastave svoje putovanje. Jedan od njih, Dalibor Trajković (40) od pre nekoliko dana nije samo inkasant, već i heroj na kojeg bi svi trebalo da obrate pažnju. Zajedno sa koleginicom Jelenom Stošić spasao je jedan ljudski život!

Jilmaz Mustafa, nemački državljanin turskog porekla, doživeo je srčani udar 19. septembra, u svom vozilu, na naplatnoj rampi "Predejane" ali uz Daliborovu i Jeleninu brzu reakciju i adekvatno znanje za pružanje prve pomoći, dobijena je bitka za život.

- Bio je to uobičajeni radni dan i vozila su prolazila bez zadržavanja i saobraćaj se redovno odvijao. Dalibor Trajković je, kao i svakog radnog dana došao na posao u drugu smenu i obukao uniformu - pričaju u "Putevima Srbije".

- Dvadesetak minuta kasnije začuo je paničan poziv u pomoć iz putničkog automobila stranih registarskih tablica koje se zaustavilo ispred naplatne stanice. Trčeći je prišao vozilu i izneo čoveka koje je bilo bez svesti u vrlo teškom zdravstvenom stanju i započeo reanimaciju masažom srca i veštačkim disanjem.

Pribrana je bila i njegova koleginica, Jelena Stošić, koja je odmah pozvala Hitnu pomoć. Do dolaska lekara iz Leskovca, Dalibor i Jelena su, uz telefonske savete doktorke Ivane Stanković, uspeli da povrate svest i puls ugroženom čoveku i adekvatno ga zbrinu.

Dalibor je jedan od radnika koji je završio obuku za pružanje prve pomoći i protivpožarnu zaštitu. Ovaj herojski poduhvat pokazao je da je opravdan nalogu izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine, Milenka Cakovića, da u svakoj smeni na svim naplatnim stanicama uvek dežura i po jedna osoba koja je obučena da pruži prvu pomoć.

U "Putevima Srbije" ističu da humanost i hrabrost Dalibora Trajkovića, njegova odgovornost prema ljudskom životu, briga za bezbednost učesnika u saobraćaju, kao i spremnost da primeni stečeno znanje sa obuka, čini ponosnim sve zaposlene u ovom javnom preduzeću.