RADIO-televizija Srbije je u prošloj godini nepravilno sprovela javne nabavke u iznosu od najmanje 439 miliona dinara bez PDV-a, konstatovala je u godišnjem izveštaju Državna revizorska institucija (DRI). Revizor je zaključio i da javni medijski servis nije uplatio u budžet 768 miliona dinara od dobiti za 2017. godinu.

Ovo su samo neke od zamerki koje je DRI imao na račun nacionalne televizije, kojoj je dala 17 preporuka. Kako kažu, u čak 30 revidiranih postupaka javnih nabavki RTS je kršio zakon. U pet su nepravilnosti u vezi sa stručnom ocenom ponuda, u jednom za zaključenje ugovora i u 24 za konkursnu dokumentaciju ili kašnjenje kod donošenja odluke o dodeli ugovora.

PROČITAJTE JOŠ - Ministar Lončar obišao domove zdravlja, problemi - kasne dokumenta

Takođe, prema izveštaju revizora, RTS je izvršio nabavku dobara i usluga vrednih najmanje 72,92 miliona dinara bez PDV-a, bez sprovedenog postupka javne nabavke. Za ovo, kako se ističe, nisu postojali zakonski razlozi. Bez pravnog osnova su isplaćene i stimulativne naknade zaposlenima za sporazumni prestanak radnog odnosa u iznosu od 370 miliona dinara.

Javni servis je povećao, kaže revizor, zarade za 262 miliona dinara, zbog nepravilnog obračuna po osnovu radnog učinka, vremena provedenog na radu, za rad noću, visinski rad, rad nedeljom i praznikom. Uvedeno je i uvećanje po osnovu smenskog rada, kao novi element zarade, suprotno Zakonu o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata. Po ovom osnovu, RTS je isplatio 29 miliona dinara.

- Ustanova nije izvršila uplatu u budžet Republike Srbije najmanje 50 odsto dobiti po završnom računu za 2017. godinu, u iznosu od 767,89 miliona dinara, niti je pribavila saglasnost Vlade da iz ostvarene dobiti po finansijskim izveštajima za 2017. pokrije gubitak u skladu sa Zakonom o budžetu za 2018. - konstatuje Državna revizorska institucija.


POSLUŠALI

NEKE nepravilnosti otklonjene su u toku same revizije, dok je za ostale DRI dao Radio-televiziji Srbije obavezu da dostavi dokaze da ih je otklonila. Prvi čovek RTS-a Dragan Bujošević najavio je da će izdati saopštenje povodom ovog izveštaja.