Zdravlje pod zaštitom

G. Č.

02. 10. 2019. u 16:31

Здравље под заштитом

Depositphotos

Srbija je u sredu potpisala Konvenciju Saveta Evrope za sprečavanje krivičnih dela koja nanose štetu javnom zdravlju
STRAZBUR
OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA "NOVOSTI"

SRBIJA je postala 17. država koja je potpisala Konvenciju Saveta Evrope o falsifikovanju medicinskih proizvoda i sličnih krivičnih dela koja predstavljaju pretnju javnom zdravlju.

Tzv. "Medikrim konvenciju" je potpisala Aleksandra Đurović, stalna predstavnica Republike Srbije pri Savetu Evrope, u prisustvu zamenice generalnog sekretara Saveta Evrope Gabrijele Bataini-Dragoni.

Iz SE su poručili da se poverenje šire javnosti u zdravstvene organe i sisteme često narušava kada se na evropskom tržištu pojave krivotvoreni i opasni medicinski proizvodi.

Pročitajte još - Lek koji često koristimo povećava rizik od raka


Konkretno, cilj potpisivanja ove konvencije je, zato, smanjenje rizika po ljudsko zdravlje, kroz uspostavljanje pravog okvira za saradnju širom sveta u borbi protiv falsifikovanja medicinskih proizvoda i sličnih krivičnih dela.

U Savetu Evrope ističu da se dugo bave pronalaženjem adekvatnih odgovora na ozbiljne probleme koje donosi krivotvorenje medicinskih proizvoda. Ovu konvenciju, koja predstavlja jedan od načina rešavanja tih problema, mogu od 2011. godine da potpišu sve države, a ne samo članice SE.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije