Registrovano 160.000 beba preko Bebo dobrodošla na svet

Tanjug

01. 10. 2019. u 17:22

Регистровано 160.000 беба преко Бебо добродошла на свет

Foto: N. Fifić

Ružić je najavio da će tokom oktobra na konsultacijama biti nov Program razvoja eUprave 2019-2020. godine koji za cilj ima razvoj efikasne uprave okrenute korisnicima u digitalnoj sredini, razvoj potrebne infrastrukture i omogućavanje interoperabilnosti
Više od 160.000 beba registrovano je preko eServisa "Bebo, dobrodošla na svet", jer je više od 90 odsto roditelja iskoristilo ovu elektronsku prijavu novorođene dece, rekao je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Govoreći na Međunarodnoj konferenciji o izazovima u javnoj administraciji u zemljama zapadnog Balkana, koju organizuje ReSPA, Ružić je napomenuo je da su organizovane i druge eUsluge poput eUpisa u škole i na fakultete, te da su ostavereni odlični rezultati na polju reforme javne uprave i digitalizacije, koje su prioriteti Vlade Srbije.

PROČITAJTE JOŠ -Stefanović: Savremena tehnologija pomaže i policiji i građanima

"Sistem elektronske razmene podataka između institucija je među najvažnijim efektima našeg rada, što potkrepljuje podatak da smo do sad 3,5 miliona puta razmenili podatke o građanima bez da smo iste tražili od njih" naveo je ministar.

U saopštenju iz njegovog kabineta navodi se da su digitalizovane i najvažnije evidencije o građanima, što je, kako je dodao ministar, omogućilo i kreiranje eUsluga.

Ružić je najavio da će tokom oktobra na konsultacijama biti nov Program razvoja eUprave 2019-2020. godine koji za cilj ima razvoj efikasne uprave okrenute korisnicima u digitalnoj sredini, razvoj potrebne infrastrukture i omogućavanje interoperabilnosti.

Od septembra 2020. godine takođe će započeti sa radom Centralni registar stanovništva koji će objediniti 13 evidencija i time još više ubrzati i olakšati pružanje usluge.

Digitalizaija se prožima kroz sve oblasti javne uprave, pa je tako počela sa radom i platforma eInspektor koja će doprineti promeni inspekcijskog nadzora i obezbediti selekciju privrednika na visoko i nisko rizične, usmeravajući nadzor na visokorizične, a rasterećujući one koji posluju u skladu sa zakonom.

"U isto vreme važno je da se investira u zaposlene, jer oni nose reformu javne uprave. Uveden je sistem kompetencija, koji će nam pomoći obezbedimo stručne službenike na svim nivoima, da ocenjujemo njihov rad i da omogućimo karijerni razvoj, koji će biti moguć kroz Nacionalnu akademiju, jedinstvenu instituciju za stručno usavršavanje svih zaposlenih u javnoj upravi“, rekao je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije