NEGA BOLESNIH RODITELjA: Po zakonu posao preči od oca i majke

S. J. MATIĆ

utorak, 01. 10. 2019. u 17:02

НЕГА БОЛЕСНИХ РОДИТЕЉА: По закону посао пречи од оца и мајке

Ilustracija / Depositphotos

Uprkos više inicijativa, zaposleni nemaju pravo na bolovanje radi nege roditelja. Zakonom o radu predviđeno pet slobodnih, plaćenih dana. Težina bolesti određuje broj dana bolovanja

SVAKOGA u nekom životnom periodu zadesi situacija da mu se roditelj teško razboli, ostane u bolnici na lečenju ili izađe kući nakon operacije, a da on zbog posla ne može da mu se nađe pri ruci. Upravo zbog tog nehumanog pristupa proteklih godina mogli su se čuti pozivi da se svakom zaposlenom omogući da tokom godine zbog nege roditelja uzme određeni broj dana bolovanja ili plaćenog odsustva. Bar u tom urgentnom periodu.

Ovakve inicijative, međutim, do sada se nisu ni približile ostvarenju. Velika očekivanja su bila prošle godine, kada je usvajan novi zakon o zdravstvenom osiguranju, ali u njemu je ova odredba izostala.


PROČITAJTE JOŠ:
Gošeovu bolest sada bolje leče

S druge strane, Zakonom o radu predviđeno je da zaposleni ima pravo na pet slobodnih i plaćenih dana u toku kalendarske godine radi brige i nege članova uže porodice. To znači da te dane može dobiti samo za negu dece, bračnog druga i roditelja ako s njima stanuje u istom domaćinstvu. Pošto danas većina živi odvojeno od roditelja, ovakva odredba je delimično prevaziđena.

Potpredsednik PUPS-a i narodni poslanik Momo Čolaković, za "Novosti", navodi da je nekada Ustavom bilo naloženo da roditelji moraju da brinu o deci, a kasnije deca o roditeljima:

POZIVI UPOMOĆ MOMO Čolaković kaže da su u PUPS-u i ranije pokretali to pitanje, ali se s time stalo. A kad je on to jednom javno pomenuo, dobio je nekoliko poziva, gde su mu se ljudi žalili da su im roditelji teško bolesni, a oni ne mogu da dobiju nijedan slobodan dan ili bolovanje.

- Sada tog drugog dela odredbe uopšte nema. Moramo to da promenimo i kada počnu rasprave o promeni Ustava, tražiću da ta kategorija bude vraćena i da se onda u skladu s njom koriguju i preciziraju porodični, zakon o zdravstvenom osiguranju i zakon o radu. Mora se omogućiti deci da brinu o roditeljima, da u slučaju njihove bolesti mogu da otvore bolovanje. Broj dana zavisio bi od toga kolika je potreba roditelja i koliko je teška bolest.

On smatra da nije bilo dovoljno inicijativa, a ni političke volje da se takav član nađe u zakonu. Treba znati i da je lobi poslodavaca bio jači, jer njima takve odredbe ne idu naruku.

- Ipak, stranke koje u svojim programima imaju brigu o starima, nevladine organizacije i udruženja penzionera trebalo bi da pokrenu i poguraju tu inicijativu, jer su stari zapostavljeni, imaju mnogo problema i diskriminisani su - kaže nam Čolaković.

Da je mogućnost otvaranja bolovanja kada je roditelj teško bolestan dobra inicijativa, smatra i Nadežda Satarić, inače socijalna radnica i predsednica udruženja "Snaga prijateljstva - Amiti".

- To neće uroditi plodom ako se rešava samo preko Zakona o zdravstvenom osiguranju - kaže naša sagovornica. - Neophodan nam je set zakona, počev od Porodičnog zakona, pa zakona o radu, o socijalnoj zaštiti, o zdravstvenoj zaštiti. Realnost situacije na terenu će nas uskoro naterati na to. Starijih je sve više, posebno se uvećava broj onih sa 80 i više godina, a onih koji bi im pomogli kada im je najpotrebnije sve je manje.

Satarićeva smatra i da problem ne rešava to što će nam zdravstveno osiguranje odnosno lekar dati bolovanje od 15 dana, da negujemo svog roditelja ako njemu nega i podrška treba mnogo duže.

- Zato je potrebna i fleksibilnija politika poslodavaca, za neformalne negovatelje koji rade, da imaju više razumevanja za porodične probleme u takvim slučajevima - objašnjava ona. - Neki se poslovi mogu raditi i od kuće, može da bude fleksibilno radno vreme, plaćeno odsustvo sa posla... Mora da se uključi i socijalna zaštita bržim razvojem servisa za pomoć u kući starijima. Službe kućnog lečenja i patronažne službe, takođe, mogu biti od pomoći.


PROČITAJTE JOŠ:
Lučani bez Guče kao Švajcarska

REČ STRUČNjAKA: NEBOJŠA PEROVIĆ, ADVOKAT:

BRIGA O RODITELjIMA - INTERES DRUŠTVA

IZMENAMA Zakona o radu trebalo bi omogućiti zaposlenima da dobiju bar pet dana plaćenog odsustva kada su im roditelji teško oboleli ili im je potrebna hospitalizacija ili premeštaj iz bolnice kući. To treba da se odnosi na sve teške porodične okolnosti koje su vezane za zdavstveno stanje, kao što mogu biti i povrede u saobraćajnoj nesreći.

Deca koja su zaposlena treba da dobiju mogućnost da imaju nekoliko slobodnih dana da u tim posebnim okolnostima pomognu roditeljima. Naročito imajući u vidu današnje uslove života, jer mnoga deca i rodite

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Miško Avramović

01.10.2019. 18:37

Lepo zamišljeno i humano pre svega, nažalost, ostvarivo samo u državnim preduzećima i ustanovama.

Dobrivoje

01.10.2019. 20:34

zakoni treba da prave uslove za humanije društvo,a kod nas se donose da bi se smanjio broj penzionera i da bi što veći broj mladi napustio zemlju

У окупацији тешко да има правде за окупиране робове

02.10.2019. 00:42

Звучи бајковито, у окупираној земљи где је главни циљ задњих две денеције најошитије, да окупатори и домаћи квислинзи и лопурде згрну што више лове, преко леђа становника-робова без обзира колико ће их при томе страдати, поврдити се,разболети нас....а да за крупни капитал и незајажљиви апетит за профитом о нашим "небитним и безначајним " члановима породице и не говорим...