RODITELjI učenika sedmog razreda OŠ "Branko Radičević" u Odžacima, koji je prošle nedelje pretrpeo vršnjačko nasilje na času matematike, podneće tužbu protiv škole. Oni navode da je njihov sin i ranije trpeo zlostavljanja vršnjaka i starijih učenika, ali da učiteljica, a kasnije nastavnici, kao i školski psiholog, kojima su se obraćali za pomoć, nisu ništa učinili da zaštite njihovo dete.

Dečak koji je napao njihovog sina priznao je da ga je udario najpre pesnicom u potiljak, a potom mu udarao glavu o školsku klupu. Navodno je napadač bio iznerviran što njegov drug iz odeljenja vrti novčić na času, a nasrnuo je i na nastavnicu matematike dok ih je razdvajala. Dečak, međutim, ne može da odgovara krivično, jer ima 12 godina, pa je Više javno tužilaštvo u Somboru odbacilo prijavu.

- Iz škole su nas obavestili o incidentu. Kada smo došli, sina smo zatekli preplašenog i bledog, mokre kose, jer su ga umivali da speru krv sa vrha čela, koja je bila po čitavoj školi. Brisali su ga majicom, koja je sva krvava i pokazuje koliko je povređen. Glava mu je rasečena, a ne može da se seti koliko ga je puta vršnjak udarao o klupu - priča majka Jelena V., koja je u petom mesecu trudnoće.


PROČITAJTE JOŠ - Dečaku sa srčanim problemima, rasekli glavu o sto za vreme časa?! Roditelji najavljuju tužbu (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)Ona i suprug imaju još dvojicu sinova, jednog od 15 i drugog od 10 godina. Srednji sin, koji je napadnut, sitne je građe i ima problema sa srcem. Majka kaže da ga deca zlostavljaju od prvog razreda:

- Ponižavali su ga, pljuvali, gurali, potezali stolicu da ga udare, otimali mu kesu sa užinom, gazili je i posle mu nudili da tu hranu jede. Zbog poslednjeg napada podnećemo tužbu sa prijavom koju smo predali policiji i sa izveštajem lekara Hitne pomoći. Tražićemo i snimak školske kamere da vidimo šta se tačno dogodilo.


Ona kaže da je nju i supruga najviše pogodilo ponašanje školskog psihologa, koji je, prema njenim rečima, kazao da to što se dogodilo nije tako strašno, i da su to samo deca. Dodao je da će se razmotriti kako da dečak napadač bude kažnjen i da će se pojačati rad školskog Tima za zaštitu dece i učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.


PROČITAJTE JOŠ - VRŠNjAČKO NASILjE: Udaraju je, obaraju i šutiraju (VIDEO)


- Ako to prođe samo sa smanjenom ocenom iz vladanja ili blagim ukorom, mi ćemo premestiti oba naša deteta iz te škole, iako mlađi ima učiteljicu koju voli i sa čijim smo radom vrlo zadovoljni - kaže ogorčena majka.


DISCIPLINSKI POSTUPCI

DIREKTORKA OŠ "Branko Radičević" Danijela Ćulibrk u pisanoj izjavi navela je da su u roku od 24 časa od događaja, koji se zbio 26. septembra, pokrenuti disciplinski postupci protiv učenika napadača, kao i nastavnice matematike zbog eventualnih propusta u zaštiti učenika. Rasprava u okviru disciplinskog postupka zakazana je za 4. oktobar. Škola je o incidentu blagovremeno obavestila Školsku upravu u Somboru, potvrdio je načelnik Borislav Staničkov.