Učiteljski fakultet: Nastavnicima treba bolja priprema

Lj. B.

30. 09. 2019. u 12:07

Учитељски факултет: Наставницима треба боља припрема

Dočekani budući učitelji i vaspitači

Studentima počela školska godina, ministar Šarčević na svečanosti. Mandić: Predavači u školama nedovoljno pedagoško-psihološki osposobljeni za rad

NA većini fakulteta školska godina počela je u ponedeljak, a svečanom prijemu brucoša na Učiteljskom fakultetu prisustvovao je i ministar prosvete Mladen Šarčević.

- Mnogi nastavnici se zaborave, ali prvi učitelj se pamti ceo život - istaknuto je na svečanom prijemu. Dekan Učiteljskog fakulteta prof. dr Danimir Mandić poručio je studentima da su odabrali odgovoran, težak, ali u isto vreme i najlepši posao.

- Kod dece treba podsticati istraživački duh i sposobnost zaključivanja, umesto da suvo memorišu znanje, potrebno je unaprediti tehnologiju rada i vrednovanje znanja učenika - kaže prof. dr Mandić, za "Novosti". - Više pažnje treba posvetiti aktivnostima i procesima koji doprinose razvoju deteta, preći na istraživačku nastavu, kako bi učenici sami zaključivali i istraživali, kako bi se očuvala njihova prirodna radoznalost, a ne da se otupljuje razvoj deteta.

Prof. Mandić ističe da su istraživanja pokazala da su naša deca na kraju četvrtog razreda u gornjoj trećini evropskog proseka, na kraju osmog razreda u sredini, a na kraju srednje škole u donjoj polovini.


PROČITAJTE JOŠ: Šarčević: Srbija hvata korak sa razvijenim svetom


To znači, kaže prof. Mandić, da su nastavnici koju predaju u osnovnoj i srednjoj školi nedovoljno osposobljeni za nastavnički posao, zbog čega je potrebno bolje ih pedagoško-psihološki pripremiti za rad u školi.

Inače, kaže naš sagovornik, učiteljski posao je najlepši jer se stvaraju neraskidive veze između učenika i učitelja.

- Oko 80 odsto karakternih osobina kod dece se formira do 10. godine, tako da je velika odgovornost na roditeljima, vaspitačima, učiteljima - istakao je on.


RAZMENA

MINISTAR Šarčević je rekao da je Srbija odnedavno punopravni član programa "Erazmus plus" i poručio brucošima da budu što mobilniji, odlaze na studentske razmene u inostranstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zeka

30.09.2019. 15:51

Gdin -e Ministre OS Jajinci Vozdovac jos nisu dobili besplatne udzbenike za svako trece dete u porodici pa nam recite sta se desava jer ne postoji druga mogucnost da se stupi u kontakt s vama,a niko iz skole verovatno ne zove ministarstvo iz nekog straha

neca

01.10.2019. 07:36

Mozda ako bi se menjao sistem upisa na fakultet i time sprecio da dovoljni i dobri ucenici upisuju fakultet, kada bi se sprecilo upisivanje preko veze, kada bi se postovala pravila koja smo naucili tokom studiranja i bili dobro placeni problema ne bi ni bilo. Zavideli bi nam svi na skolstvu ovako nista.

Deki

01.10.2019. 09:09

Konacno da neko razmislja da se skola prilagodi deci i njihovim potrebama. Inace i ja cu da podrzim svoje dete da uci kod kuce, a ne da gubi vreme u skoli