KADA je raspisan konkurs na Ekonomskom fakultetu u Beogradu za predmet Osnovi ekonomije, dr Borivoje Krušković se prijavio na konkurs sa svim potrebnim dokumentima. Međutim, zbog, kako tvrdi, "zakulisnih radnji, dogodio se skandal na ovoj visokoškolskoj ustanovi".

Krušković, u razgovoru za "Novosti", navodi da je na Ekonomskom fakultetu slučajno sreo profesora koji predaje Osnove ekonomije, rekavši mu da se prijavio na konkurs upravo za taj predmet. Otvoreno mu je, međutim, tvrdi naš sagovornik, rekao da "nema nikakve šanse, jer je konkurs raspisan za njihovog asistenta":

- Ipak, nije mi rekao da je tom istom asistentu dva puta produžavan rok za završetak doktorskih studija. Obratio sam se dekanu, prof. dr Branislavu Boričiću i rektorki, prof. dr Ivanki Popović, ali me nisu primili na razgovor.

O svemu je obavešteno resorno Ministarstvo, a Krušković je, u međuvremenu, razgovarao sa pomoćnikom ministra prosvete za visoko obrazovanje dr Bojanom Tubićem, koji je, kako kaže, "bio zaprepaš-

ćen onim što se dogodilo".

- Tubić je obavestio dekana Boričića o svemu što se dogodilo, ali je izostala bilo kakva reakcija. Pozivam ga zato da podnese ostavku na mesto dekana, a ukoliko se to ne dogodi, nadležne institucije da ga razreše dužnosti, kao i da sankcionišu članove Komisije. U suprotnom, započeću štrajk glađu ispred Ekonomskog fakulteta u Beogradu - naglašava naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ - DEKAN ODGOVARA GRUPI PROFESORA: Trošili smo samo svoj novac

Prema rečima Bojana Tubića, potrebno je iskoristiti sva pravna sredstva na fakultetu i Univerzitetu. Takođe, kako kaže u izjavi za naš list, Krušković se obratio Sektoru za inspekcijske poslove, koji će utvrditi da li postoji osnov za postupanje i da li je prekršen Zakon o visokom obrazovanju.

Krušković naglašava da će zatražiti sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jer je obrazovanje visoko na lestvici njegovih prioriteta, što je do sada i nebrojeno puta dokazao.


"PIONIRSKI RAD"

KRUŠKOVIĆ (na slici) naglašava da je njegov doktorat "Monetarne strategije i optimalan nivo deviznih rezervi" bio "pionirski" u toj oblasti na prostoru bivše SFRJ. Isto, tvrdi on, važi i za njegovu monografiju "Monetarne strategije, devizni kurs i devizne rezerve".