DRUGI KUP VOJSKE SRBIJE: Krasiva ukrasila praznik

Z. GRUMIĆ

29. 09. 2019. u 19:35

ДРУГИ КУП ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Красива украсила празник

Gledaoci su uživali u trkama

Veličanstvena revija konjičkog sporta na hipodromu Ergele "Karađorđevo". Vulin: Vojska Srbije vraća se tamo gde joj je mesto, u život svakog od nas

ISTINSKI praznik našeg konjičkog sporta bio je u nedelju, završnog dana trodnevne manifestacije "Kup Vojske Srbije - Karađorđevo 2019", održane u Ergeli "Karađorđevo", na kojoj je, na prelepom danu, nekoliko hiljada građana uživalo u uzbudljivim kasačkim i galopskim takmičenjima.

Vrhunac trkačkih uzbuđenja dogodio se na cilju poslednje galopske trke pod nazivom Trka "Srpska konjička divizija", u kojoj je trijumfovala kobila Krasiva sa džokejem Kristijanom Njezijem.

Pobednički veliki pehar Životi Matorčiću, vlasniku pobedničkog grla iz štale "Matorčić" sa Uba, predao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, čestitajući šampionskoj ekipi ali i organizatorima na uspeloj priredbi.

- Vojska Srbije vraća se tamo gde joj je mesto, u svakodnevni život svakog od nas. Tu je i kada se radujemo, kao što je danas kada slavimo uspomene na naše slavne bitke - rekao je ministar podsetivši da je konjički sport nekada bio važan deo naše vojske.

Vulin je izrazio zadovoljstvo time što se hiljade građana okupilo na ovoj lepoj manifestaciji.

- Ovde se okupljaju svi oni koji vole svoju vojsku i svoju državu - naglasio je on i dodao da je VS danas opremljenija, naoružanija i snažnija, a njeni pripadnici obučeniji i spremni da odgovore na svaki izazov.

Ovim takmičenjem, koje je na nekoliko godina bilo prekinuto, Ergela "Karađorđevo" na svom hipodromu već drugu godinu zaredom okuplja hiljade građana ne samo iz Bačke Palanke i okoline nego i iz drugih krajeva Srbije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uručuje pehar Životi Matorčiću

Među posmatračima i navijačima bila je i grupa mladića iz Beograda.

- Bili smo ovde i prošle godine. Zaista je lepo i zanimljivo, posebno su uzbudljive trke kasača i galopera - kaže, za "Novosti", Lazar Milidrag, koji sa desetak svojih prijatelja često ide na konjske trke, ali, kako dodaje, ta takmičenja kod nas nisu toliko popularna kao druga. - Trebalo bi više raditi na popularizaciji i promociji konjičkog sporta.

Na klupi pored hipodroma zatičemo i meštanke Karađorđeva, Bojanu Ćasić (86) i njenu komšinicu Stanu Bosić (83), koje prate program od samog početka.

- Baš je lepo i veselo ovde. Dobro je to i za nas meštane, kad ima toliko sveta. Bile smo i lane i želimo da dolaze mladi ovde u naše Karađorđevo - rekla je Bojana Ćasić, čija su deca i unuci takođe ovde na manifestaciji, a nada se da će je u skoroj budućnosti posećivati i njeni praunuci.

U okviru Drugog kupa Vojske Srbije, odnosno državnog prvenstva u kasačkim i galopskim disciplinama, završnog dana održano je ukupno osam trka.

U glavnoj galopskoj trci iza pobedničkog grla Krasive kroz cilj su prošli Primadona Lejdi sa džokejom Draganom Lazarevićem i kao trećeplasirani Ornament koga je jahao Goran Mešetović.

Deca obožavaju konje Foto D. Dozet

Pobednik trke "Čegar", državnog prvenstva grla od tri godine, bilo je grlo San Siro, a vozač je Ivan Mukić, po mnogima živa legenda našeg kasačkog sporta, koji je dva trofeja državnog prvenstva osvojio još početkom devedesetih godina minulog veka. U toj kasačkoj trci drugo mesto osvojio je Montekatini sa Branislavom Mukićem, sinom Ivana Mukića.

Član rukovodstva trka i direktor Ergele "Karađorđevo" Nebojša Zlatanović istakao je da je i ova manifestacija pokazala da ljudi u ovom kraju, a i mnogo šire, vole konje i konjički sport i naglasio da će ta lepa tradicija ove ergele biti nastavljena, na opšte zadovoljstvo.


SEĆANjA

TRKE su nazvane po velikim i značajnim bitkama naše vojske u protekla dva veka. Prva kasačka imala je naziv "Paštrik" a potom su usledile "Kolubara", "Oslobođenje Beograda", "Cer", "Košare", "Kajmakčalan", "Čegar", "Srpska konjička divizija".


NOVČANE NAGRADE

NAGRADNI fond za poslednju glavnu trku iznosio je 1,6 miliona dinara, a polovina tog iznosa pripala je pobedniku.

- Nije nam važna toliko novčana nagrada koliko nam znači osvojeni pehar - rekao je vlasnik grla Krasiva Života Matorčić, dok zajedno sa džokejom Njezijem, italijanskim internacionalcem, pozira s peharom i Krasivom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije