Predstavljen najveći srpsko-albanski onlajn rečnik

Tanjug

26. 09. 2019. u 22:23

Представљен највећи српско-албански онлајн речник

Foto: Ilustracija

Najveći ikada stvoreni albansko-srpski i srpsko-albanski onlajn rečnik od 20.000 reči predstavljen je danas u Prištini, na Evropski dan jezika, saopštio je UNMIK
Najveći ikada stvoreni albansko-srpski i srpsko-albanski onlajn rečnik od 20.000 reči predstavljen je danas u Prištini, na Evropski dan jezika, saopštio je UNMIK.


UNMIK i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) podržali su novi onlajn rečnik, koji je prvi standardni rečnik izrađen u saradnji lingvista iz Beograda i Prištine.


Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šefa UNMIK-a Zahir Tanin zahvalio je IOM i britanskoj ambasadi na podršci i čestitao akademicima na njihovom dostignuću.


Naglasio je značaj ove inicijative u duhu Foruma za izgradnju poverenja 2018. u Ljubljani, na kojem su učenje jezika i jezička raznolikost identifikovani kao centralni elementi međuetničkog pomirenja i dijaloga, navodi se u saopštenju UNMIK-a.


Naveo je da “jezičke prepreke mogu obeshrabriti zajednice od potpunog ostvarivanja njihovih ljudskih prava i osnovnih sloboda, stvarajući ili produbljujući nepoverenje”.


Rečnik predstavlja deo šireg programa za jezička prava, koji podržava britanska ambasada u Prištini i UNMIK.


PROČITAJTE I: Profesori u strahu od otkaza


Taj program, kako se dodaje u saopštenju, obuhvata onlajn platformu za učenje jezika VocUp , koja ima više od 22.000 korisnika, kao i kurseve u više opština širom KiM,


Rečnik će u narednim godinama biti proširen na 50.000 reči.


Kako se navodi u saopštenju, rečnik je dostupan na adresi "https://www.fjalor-recnik.com/".
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije