SLUČAJ AKADEMIKA PETROVIĆA NA INSTITUTU ZA FIZIKU: Ceo svet ga citira, teraju ga u penziju

Lj. BEGENIŠIĆ

27. 09. 2019. u 08:02

СЛУЧАЈ АКАДЕМИКА ПЕТРОВИЋА НА ИНСТИТУТУ ЗА ФИЗИКУ: Цео свет га цитира, терају га у пензију
Akademiku Zoranu Lj. Petroviću nije produžen radni odnos u Institutu za fiziku u Beogradu. Bogojević: Nema ličnih neslaganja, odluka tek u decembru

NAUČNO veće Instituta za fiziku u Beogradu nije dalo pozitivno mišljenje za produžetak radnog odnosa akademiku Zoranu Lj. Petroviću, jednom od najpriznatijih i najcitiranijih srpskih naučnika u oblasti fizike. Akademik Petrović ispuniće krajem godine uslove za penziju, a uobičajena je praksa da u takvim slučajevima Veće produži mandat za pet godina.

- Naučno veće procenilo je da nisam dovoljno kvalitetan istraživač, iako činjenice govore drugačije - kaže akademik Petrović za "Novosti".

Inače, akademik Petrović je naučnik čiji su radovi priznati i poznati širom sveta i spada među najcitiranije istraživače, ne samo kod nas, već i u svetu. Ovaj poznati fizičar je među osmoro srpskih naučnika koje je prestižni Univerzitet Stenford na osnovu obimne studije, svrstao u sam svetski naučni vrh. Naime, on se kao i još sedam njegovih srpskih kolega, nalazi među 1,5 odsto najcitiranijih svetskih naučnika.

- To nije bilo zanimljivo članovima Naučnog veća Instituta za fiziku - kaže nam ovaj akademik.

U pozadini svega, navodi naš sagovornik, nalazi se njegov sukob sa direktorom ustanove.

- Ne slažem se sa načinom na koji on vodi Institut - otvoreno kaže akademik Petrović. - Direktor Institutom upravlja kao fabrikom, a ne može se naukom upravljati na taj način. U svetu u naučnim institutima i na univerzitetima vlada neka vrsta samoupravljanja vodećih istraživača, koji donose odluke zato što su oni ti koji su definisali naučnu tematiku i obezbedili da istraživanja teku i budu prihvaćena. Direktori su tu da potpisuju papire i sprovode te odluke.


PROČITAJTE I: Profesori u strahu od otkaza


Petrović napominje da se svojevremeno prijavio na konkurs za direktora, nije dobio dovoljan broj glasova, izabran je sadašnji rukovodilac i od tada traje problem u saradnji.

- Ja sam akademik, vodim jednu od najuspešnijih grupa na Institutu, u Institutu imam najduži staž u SANU - ističe naš sagovornik. - Ali i pored svega toga, direktor neće da razgovara sa mnom. Ovo je jedan od vidova pritiska koje trpimo i ja i moji saradnici.

On naglašava da mu novi Zakon o nauci ukida pravo da pređe na drugi institut i da tamo traži produžetak angažmana. Petrović, takođe, ne zna da li sada može da nastavi da vodi projekte, Centar izvrsnosti... i kaže da će sve to zavisiti od volje direktora.

S druge strane, direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević kaže da nikakvog ličnog sukoba između njega i akademika Petrovića nema, te da je Petrović izvanredan naučnik.

- Procedure koje su potrebne da bi se odobrio produžetak radnog odnosa su još u toku, a konačna odluka će biti doneta krajem decembra, jer osim Naučnog veća o tome odlučuje i niz drugih tela - kaže, za "Novosti", Bogojević.

On napominje da su odluku Naučnog veća da se radni odnos Petroviću ne produži doneli izvanredni naučnici tajnim glasanjem. Naučno veće, kaže on, smatra da i mladim ljudima treba omogućiti da dođu na rukovodeće položaje.


PRIZNAT NA SVIM KONTINENTIMA

ZORAN Lj. Petrović je u Institutu za fiziku od 1978, a direktor je Centra za eksperimentalnu fiziku od 1993. Na ETF u Beogradu je 2007. godine izabran za redovnog profesora, a predaje i na Fizičkom fakultetu u Beogradu i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Sekretar je Odeljenja tehničkih nauka SANU i upravnik Galerije nauke i tehnike. Predavao je u Americi, Australiji, Japanu, gde se u nastavi koristi njegov udžbenik. Nedavno je u SANU održana konferencija posvećena njegovom naučnom radu, na koju je došlo oko sto istraživača iz celog sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Logic

27.09.2019. 08:55

"...i mladim ljudima treba omogućiti da dođu na rukovodeće položaje" Šta je ovde važnije nauka, vrednost naučnog rada ili "rukovodeći položaj"? Zar je rukovodeći položaj preduslov za naučni rad, garancija za kvalitet toga rada?

TADIJA ZEMUN

27.09.2019. 08:59

ovakvi mozgovi nikad ne odu u penziju,u normalnim zemljama,nego rade dokle god se osecaju sposobnim(vecinom do zadnjeg dana svog zivota),obucavaju mlade naucnike,ali u ovoj zemlji vladaju oni sa megatrenda (i slicnih institucija)

nikola vlahović

27.09.2019. 09:02

Direktora u penziju, a profesoru omogućiti da radi i prenosi znanje i iskustva na mlađe studente i istraživače.

KONFUSION TOTALE!

27.09.2019. 09:09

Posto nisam bas taj poliglota,pobrkah malo u naslovu,ne zamerite.Malte ne jedan do drugoga,nadjose se dva,cudna,"naucna teksta".U jednom se kaze:MORAS DA DJEBRAS DO SEDAMDESETE!Ovde se stvar tumba do povracanja!MORAS U PENZIJU!"zakon o nauci",zabranjuje da radis gde hoces,u rodjenoj zemlji?!Da prevedem?MONOPLIZAM,bilo kog Instituta!Niko tom coveku,ne moze da zabrani,da ode van zemlje,i "potrazi koricu hleba",negde drugde,gde ce se to,daleko vise,ceniti.Ako je mogao Verner fon Braun...?Jel!

Милош

27.09.2019. 09:11

Као прво, одлазак у пензију не значи забрану на бављење науком. Као друго, ако професор до 65. године није формирао тим који ће га наследити, неће ни до 70-е. И треће и најважније, сумнато је да земља која има овакав одлив становништва продужава радни век икоме до 70 година. Остаћемо без младих и онда бављење науком губи сваки смисао...

električar

27.09.2019. 09:18

Važno je sprovesti eventualno loše zakone, važno je šta direktior kaže, a u drugom planu su stvarni kvaliteti naučnika i potrebe naroda za takvim lludima. Može se pretpostaviti i da sa "zapada" stižu zahtevi da se otstrane svi oni dobri naučnici koji nemaju nameru da rade prvenstveno za taj "zapad" Možda ima i drugih razloga. ali ništa novo, neće to biti prvi "stariji mozak" koga se ova zemlja odriče u okviru "najezde potreba za mladim mozgovima". Kao da nam nisu svi potrebni. Samo "mladi" ???

Penzioner

27.09.2019. 09:34

Jos uvek cItiraju i Teslu, Edisona, Njutna, Ajnstajna pa im niko nije ponudio zaposlenje. Odlaze stari, dolaze mladji koje ce takodje uskoro neko citirati umesto da do 40. godine cekaju posao zbog nekog fosila kojem radno mesto sluzi za ubijanje dosade.

Luka

27.09.2019. 09:35

Profesoru Radenovicu je dovoljna soba za rad, a uvazenom akademiku treba puna plata jos 5 godina plus dodatak iz SANU.Ljudi bi trebalo da znaju koliko je je velika cifra za njegova mesecna primanja, dok mladi nemaju posla i nikad nece zaraditi za penziju.

Palenta

27.09.2019. 09:36

Niko nije bio prorok u svom selu. Možeš svuda da se proslavis, ali ovde moras da budeš u istoj ravni sa okruzenjem koje tavori na lovorikama tudjih uspeha koje iz sujete ne ceni. Uskoro ce svi da budu isti, prosecni, bledi, poslusni mravi koji mile po prašini. Ko se u to ne uklapa, pojesce ga ziva.

Jova

27.09.2019. 09:37

Nakon ovakvog napada na instituciju koja mu je sve omogucila, traziti od kolega da izdvajaju deo za njegovu enormnu platu je bezobrazno i bahato i govori o samom akademiku. On prvi ne bi izdvojio ni jedan dinar.

Dragan

27.09.2019. 09:40

Proverite kako je izgubio podrsku i Zajednice instituta (dobio sam 3 glasa od vise od 40), bas zbog beskrupuloznog ponasanja.