Trodnevna vežba "Srpski štit 15", koju izvodi pešadijska četa Treće brigade Kopnene vojske za učešće u multinacionalnoj operaciji UNIFIL, završena je danas u bazi "Jug" i na poligonu "Borovac".


Cilj vežbe, kojom rukovodi zamenik komandanta Treće brigade kopnene vojske pukovnik Dragan Antić, je provera spremnosti jedinica za učešće u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija „UNIFIL“ u Republici Liban.


Na vežbi i tokom priprema za upućivanje u muiltinacionalnu operaciju pešadijska četa radila je u uslovima koji ih očekuju i u multinacionalnom okruženju u Libanu, a situacije na vežbi su u potpunosti prilagođene onima koje ih očekuju na terenu.


Pročitajte još: Vulin: Vojna vežba je poruka i prijateljima i neprijateljima


Tokom tri dana uvežbavani su organizacija rada na bazi, patroliranje, rad na stalnom kontrolnom punktu i osmatračkoj stanici, kontrola masovnih okupljanja, postupci u slučaju nailaska na minsko-eksplozivne prepreke, napad na patrolu, napad na bazu i ostalo.


Današnjoj vežbi prisustvovao je i potpukovnik Huan Alberto Kios, komandant Španskog bataljona u okviru multinacionalne brigade u sektoru „Istok“, u čijem će sastavu naša četa izvršavati zadatke u zoni operacije misije UNIFIL.