Nacionalizam gradi prepreke

J. Ž. S.

26. 09. 2019. u 16:55

Национализам гради препреке

Goran Bašić
Foto: Tanjug

Etničke distance u Srbiji sve veće zbog teškog političkog nasleđa
GLAVNE prepreke za interkulturalizam u Srbiji treba tražiti u teškom istorijskom nasleđu srpskog društva, ali i u nacionalizmu, pokazalo je istraživanje o etničkim razlikama u Srbiji Centra za proučavanje etniciteta.

Direktor tog centra Goran Bašić rekao je da ako se govori o dobrom i lošem nacionalizmu, oba koncepta su doprinela da se razvije sistem i politička kultura u kojoj se ne dozvoljava interakcija etničkih zajednica.

- Srbija se svela na zbir etničkih zajednica koje imaju sve manje i manje prilika za međusobnu komunikaciju - rekao je Bašić.

Prepreke, po mišljenju Bašića, treba tražiti i u teškom političkom nasleđu Srbije, jer je reč o društvu koje se suočava sa takvim nasleđem.

- Narodi koji žive na ovim prostorima proizašli su iz dve paradigme, osmanske i austrougarske, kojima je zajednička osobina autoritarizam. Te se paradigme vrlo teško nose sa međuetničnošću i multikulturalizmom i liberalnim konceptima društva - objašnjava Bašić.

Istraživanje je potvrdilo i početnu pretpostavku da u Srbiji ne postoji politika multikulturalnosti, odnosno da su usvojeni brojni zakoni što je dobar znak, ali je loše što je iz rasprave o položaju nacionalnih manjina isključen jedan deo akademskih krugova i nevladinih organizacija.

Pročitajte još - Kako je izmišljeno etničko čišćenje na Kosovu

Tokom sprovođenja istraživanja uočeno je i da na etničke distance u Srbiji utiču i globalne političke promene, tačnije populizam, koji je definisan kao proces koji od blagog nacionalizma i patriotizma, pravi opasan nacionalizam.

Prepreke postoje i u formulacijama u zakonima, jer se kroz njih potvrđuje da je politički sistem većinski, odnosno nije prilagođen multietničkoj zemlji.

Milena Dragićević Šešić, sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu navela je da srpskom društvu interkulturalnost treba u praksi, jer je politika usmerena na to da ja Srbija zemlja srpskog naroda.

- Pravi interkulturalni dijalog zavisi od nas, od većine. Da li ćemo mi kao većina hteti da uđemo u dijalog zavisi od nas i na takav nas dijalog ništa ne može naterati - kaže profesorka.

Poruka istraživača je i da je etnička distanca u Srbiji sve veća, a zanimljivo je i da 60 posto građana bez obzira na nacionalnost smatra da je nacija važnija od pojedinca.

U Srbiji se zanemaruje dvojezičnost i to je na štetu srpskog naroda i Srbije koji gube značajan deo obrazovnog stanovništva školovanog u javnim školama, ističu istraživači.

Fahrudin Kladničanin, iz organizacije FORUM 10 iz Novog Pazara u okviru istraživanja analizirao je nastavu na bosanskom jeziku u Sandžaku - da li je model nastave interkulturalan ili je deo segregativne politike.

- Tamo gde su Bošnjaci u većini, ni prosvetni radnici ni roditelji ne prepoznaju segregaciju u procesu obrazovanja na bosanskom jeziku. U opštinama u kojima su manjina, prisutan je strah, obrazovanje na bosanskom jeziku vidi se kao opasnost zbog segregativnog potencijala - zaključuje Kladičanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Анти Антифа

26.09.2019. 17:08

А због чега морамо да "гајимо" тај новокомпонавани "мултикултутализам". Срби морају да граде народну и националну државу јер смо само тако јачи у сваком погледу

O, tempora ! O, mores !

26.09.2019. 17:40

..Директор* тог центра* Горан Башић (?) рекао је да ако се говори о добром и лошем национализму....у Србији не постоји политика мултикултуралности, односно да су усвојени бројни закони што је добар знак, али је лоше што је из расправе о положају националних мањина искључене НВО и академски кругови...У Европи постоје бар два државе које имају више* националних мањина од Србије, то су Румунија и Словачка, али се само у Србији може добро живети од пискарања на ову тему...

nadnacionalni ateista

26.09.2019. 18:06

Profesorica Dragićević - Šešić je apsolutno u pravu kad kaže da je "srpskom društvu potrebna interkultularnost u praksi". Srpski narod je već 30 godina žrtva sopstvenog nacionalizma, a ono što je najgore mnogi njegovi pripadnici uopšte nisu svjesni te činjenice."Minut je do dvanaest" da najviši predstavnici građanskog dijela kulturne javnosti u Srbiji u tom počnu "čistiti" korov, ali moraju imati što širu podršku najvećeg broja medija.

Rastko

27.09.2019. 08:55

RAK ranu koju po tom pitanju Srbi kao vecinski narod i Srbija kao drzava u celini vec decenijama unazad nose NE samo da je NE lece nego je i gaje a sto je najgore i ponose se njome tako da tu hleba nema niti ce ga biti - nazalost.!

Rastko

27.09.2019. 09:02

Sto veca etnicka distanca to lopovi u Srbiji a i sire vise ptrofitiraju i sta je tu pa od koga ''nasledjeno'' !???

gojko

27.09.2019. 10:10

sve same netacne teze i zlonamerne pretpostavke ! dok okolni novokomponovani narodi rade upravo to za sta Srpski narod , necasno , optuzuju .