GLAS protiv prekrajanja istorije i povampirenja fašizma danas i sutra u Beogradu dići će predstavnici organizacije "Besmrtni puk" iz više od 50 država. Na konferenciji, koja će u beogradskom Domu Vojske Srbije okupiti više od stotinu koordinatora ovog pokreta, oni će se založiti za čuvanje slobodarske tradicije antifašističke borbe i istine o pravim pobednicima u Drugom svetskom ratu.

Skup u Beogradu okupiće aktiviste poznatog "Marša besmrtnog puka" iz svih država u kojima se on održava svakog 9. maja - na Dan pobede nad fašizmom. Ova akcija kod nas se organizuje već četiri godine, a iz Beograda proširila se na 11 gradova u Srbiji i tri u Republici Srpskoj. Postoje najave da će se na mapi ove akcije dogodine upisati i Crna Gora, jer interesovanje za organizaciju Marša postoji u Herceg Novom, Plužinama, Budvi...

- Naša ideja vodilja počiva na čuvanju i negovanju antifašizma, slobode i poštovanja žrtava - objašnjava advokat Goran Petronijević, jedan od koordinatora ove organizacije za Srbiju. - "Besmrtni puk" u Srbiji, zahvaljujući razumevanju naših ruskih prijatelja, ima i ulogu prevazilaženja ideoloških razlika koje nas dele još od Drugog svetskog rata.


PROČITAJTE I: Država će oprostiti porez za povratnikePetronijević navodi i da je zbog svega toga "Besmrtni puk" najveća brana prekrajanju istorije čiji je cilj da izbriše razliku između pobednika i pobeđenih.

Učesnici konferencije pokloniće se senima ruskih i jugoslovenskih oslobodilaca Beograda 1944. godine. Otvaranju skupa, kako se najavljuje, prisustvovaće ruski ambasador, kao i zvaničnici Srbije.


JUBILEJ OSLOBOĐENjA

KONFERENCIJA organizacija "Besmrtni puk" u Beogradu biće prvi ovakav događaj održan van Rusije. On će biti i svojevrsna uvertira u program obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma, ali i prilika za javni protest zbog nepozivanja Rusije i Srbije obeležavanju početka Drugog svetskog rata u Poljskoj.