TOKOM dvodnevne posete Hrvatskoj, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u utorak se, zajedno sa ambasadorkom Srbije u Hrvatskoj Mirom Nikolić, sastao sa gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem sa kojim je razmenio iskustva o upravljanju vitalnim gradskim funkcijama ali i o značaju saradnje susednih država na lokalnom nivou.

Dvojica gradonačelnika dotakli su se i srpsko-hrvatskih odnosa, položaja hrvatske nacionalne zajednice u Novom Sadu i Srpske nacionalne zajednice u Zagrebu.

- Moramo biti okrenuti ka budućnosti, jer nema uspeha za ovaj deo Evrope ako ne sarađujemo i ne stremimo istom cilju. Suočavamo se sa sličnim problemima, i treba da se pozabavimo time kako da zadržimo ljude na ovim prostorima, da tu nađu perspektivu.- rekao je Vučević.

On je izrazio nadu da će i oni koji vode dve države naći model dijaloga „koji pravi bolju atmosferu za sve nas“.Zatim je novosadski gradonačelnik sa saradnicima posetio sedište Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, gde ih je dočekao predsednik SDSS- Milorad Pupovac. Vučević je naglasio da će sunarodnici u Hrvatskoj uvek imati podršku Grada Novog Sada.

Pročitajte još: VUČEVIĆ OTVARA KONFERENCIJU O STABILNOSTI: U KCNS 30. septembra skup intelektualaca iz regiona

- Cilj naše posete je unapređivanje odnosa Srba i Hrvata, jer želimo stabilan region, kao i da Srbi zadovoljno i ravnopravno žive sa ostalim građanima Hrvatske, i da imaju isti položaj kao što Hrvati imaju u Srbiji. Uznemire nas loše vesti i kada vidimo da je problem što neko navija za određeni fudbalski klub ili što piše ćirilicom, jer te stvari ne ugrožavaju nikoga.- rekao je Vučević.

Pupovac i Vučević - Foto: Pres služba Grada NS

On je zahvalio Pupovcu i članovima Srpskog narodnog vijeća na svemu što rade i što su imali hrabrosti da u kampanji za Evropski parlament otvore bolne teme kako bi ukazali na probleme.

PRIORITET MIRAN ŽIVOT

PUPOVAC je ocenio da su od prioritetnog značaja praktična pitanja od životnog interesa za svakog pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj.

- Nastojimo činiti sve da političke turbulencije kroz koje prolazimo nanose što manju štetu svakodnevnom životu – zaključio je Milorad Pupovac.