PROBLEMI OSOBA SA INVALIDITETOM: Moramo srušiti barijere

J. Ž. S.

utorak, 24. 09. 2019. u 12:02

ПРОБЛЕМИ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ: Морамо срушити баријере

Ljupka Mihajlovska

Ljupka Mihajlovska na čelu vladine radne grupe za položaj osoba sa invaliditetom. Trudiću se da ljudima olakšamo funkcionisanje u svakodnevnom životu

NIJE česta pojava da opozicioni poslanici sede u vladinim telima, ali Ljupku Mihajlovsku su partijske kolege iz Stranke moderne Srbije u tome podržale. Ona je odnedavno na čelu Radne grupe za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom. Kaže, shvatili su da je to pitanje od nacionalnog značaja.

Pročitajte još: Požarevac: Invalidi rada traže pomoć

Posle nekoliko slučajnih susreta sa premijerkom Anom Brnabić, Ljupka je uspela da joj ukaže na probleme osoba sa invaliditetom. Skrenula je pažnju i na nedostatke koji im onemogućavaju normalno funkcionisanje u svakodnevnom životu, govorila o barijerama za ljude u kolicima, ali i o problemima onih koji imaju probleme sa sluhom i vidom.

Pročitajte još: Invalidima rada preti smrzavanje

- Jedino njeno pitanje je bilo: "Da li možemo nešto da uradimo?" i tako je sve počelo - priča ona. - Priznajem, jeste neobično, ali zasad funkcioniše. Ne dešava se često da se prava osoba nađe na pravom mestu. Više od 20 godina bavim se problemima osoba sa invaliditetom i ovo za mene jeste izazov.

ODUSTAĆU AKO LUPIM GLAVOM O ZID NE zavisi sve od dobre volje Vlade, već i od obaveza koje imamo prema EU - objašnjava Mihajlovska. - Mislim da nikada na nekoj funkciji ne bi trebalo imati osobu reda radi. Čini mi se da je u mom slučaju to ispoštovano. Videćemo kako će se stvari odvijati, ali sam sigurna da ću, ako lupim nekoliko puta glavom o zid, odustati.

Iako može da uradi mnogo, ona naglašava da ne očekuje da se desi ništa spektakularno. Dala je sebi određeni rok da se stvari bar malo pokrenu sa mrtve tačke. To je, po mišljenju Mihajlovske, proces kao izgradnja auto-puta, jer osobe sa invaliditetom nisu homogena grupa. Svako od njih ima drugu vrstu problema.

- Ne susreću se sa istim nedaćama slepi ljudi i oni u kolicima, niti oni koji su, recimo, invaliditet stekli nekom bolešću - kaže Ljupka. - Imam dosta znanja, poznajem standarde UN i EU i mislim da mogu dosta da pomognem. Sreća bi bila kada bi svaka vlada imala ovakvu radnu grupu, jer činjenica je da se stavovi partija po ovom pitanju ne razlikuju - kaže ona. - Niko me ni na koji način nije uslovljavao.

U državi sve ide sporije nego u biznisu i nevladinim organizacijama. Ljupkina ideja je da daje inicijalne predloge i markira ključne probleme, pa da onda krene u njihovo rešavanje. Primera radi, u svakoj zemlji EU pitanje nepristupačnosti gradskog prevoza je rešeno. Kod nas još nije. Ona napominje da se treba pozabaviti pravom slepih da glasaju tajno. Podseća i da, na primer, u zdravstvenim ustanovama nema toaleta za ljude u kolicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije