Decu teraju da uče na bosanskom

Lj. B.

24. 09. 2019. u 10:02

Децу терају да уче на босанском

Sastanak u organizaciji BNV / Foto BNV

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća sastali se sa rukovodiocima škola u Novom Pazaru

DAN nakon što je Ministarstvo prosvete dopisom podsetilo škole u Novom Pazaru da moraju poštovati zakon i ostaviti roditeljima da biraju na kom će jeziku deca da se školuju, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) pozvalo je na sastanak predstavnike svih obrazovnih ustanova u ovom gradu, tražeći od njih da podrže zahtev BNV da se bošnjačka deca automatski upisuju na bosanski jezik.

Pročitajte još: Teraju prvake da uče na bosanskom

- Od direktora su, praktično, tražili da pogaze dopis Ministarstva prosvete. Zahtevali su i da svi zajedno donesemo zaključak kojim bismo podržali njihov zahtev da se deca automatski upisuju na bosanski jezik i da direktori tu odluku sprovode u praksi - kaže za "Novosti" jedan od učesnika sastanka u ponedeljak. - Međutim većina direktora se pobunila i takav zaključak nije donet. Naša obaveza je da poštujemo zakone i preporuke Ministarstva prosvete.

Iako je sastanak organizovalo BNV, prisutne su bile i predsednica novopazarske skupštine Ifeta Radončić (SDA), koja je, praktično, vodila sastanak, kao i članica gradskog veća zadužena za obrazovanje Ulfeta Demčović (SDP).

Pročitajte još: Srpskog jezika manje, a bosanski jača

PROPISE TUMAČE KAO DISKRIMINACIJU ZAKONSKO pravilo da roditelji biraju jezik nastave i da Bošnjake ne upisuju automatski na bosanski jezik, u BNV nazivaju diskriminacijom. Ona je, tvrde, posebno izražena u Novom Pazaru, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši. - Osuđujemo postupanje Ministarstva prosvete, zato što zvanično podržava diskriminaciju bošnjačke dece u obrazovanju, zvaničnim dopisima i izjavama preko medija podstiče dalju asimilaciju bošnjačke dece upisivanjem na nematernji srpski jezik, na nezakonit način - saopštili su iz BNV nakon sastanka.

Da podsetimo, problem je eskalirao protekle nedelje kada je BNV uputio dopis svim školama sa zahtevom da se deca u prvi razred osnovne škole upisuju shodno nacionalnoj pripadnosti roditelja. To je izazvalo reakciju Ministarstva prosvete, koje je upozorilo škole da se tako krši zakon i da odluku moraju da donesu roditelji. Praksa je pokazala da većina Bošnjaka decu upisuje na srpski jezik, što se nekim političkim krugovima u Novom Pazaru nije dopalo, pa različitim pritiscima pokušavaju da ih privole da donose drugačije odluke.

Poseban revolt izazvalo je to što je zahtev BNV potpisala i Ifeta Radončić i što su BNV i Grad obećali besplatne udžbenike za decu čiji se roditelji predomisle i dete upišu na bosanski.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac (SDP) rekao je za naš list da on ne podržava zahtev BNV, pogotovo da nema govora o kupovini udžbenika bošanjačkim đacima i diskriminaciji srpske dece. On je napomenuo i da je predsednica novopazarske skupštine Safeta Biševac potpis na zahtev BNV stavila dok je on bio službeno odsutan.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Никола

24.09.2019. 10:51

Волео бих да знам зашто тзв. Бошњаци толико беже од свега што има предзнак "српско". И од језика којим говоре и од државе у којој живе и од народа коме су некада припадали, јер бар 90% тзв. Бошњака су некада били Срби. Замислите да Канађани говоре канадским језиком, или Бразилци бразилским или Швајцарци швајцарским....... бесмислено, зар не? Зар може тако далеко да сеже мржња према нечему што је некад било твоје?

Milos

24.09.2019. 11:10

Alo Vucicu,dokle vise manjinama ovolika prava da nam drzavu parcaju. Resavaj hitno makar I vojsku poslao u Rasku oblast.

Niko

24.09.2019. 12:22

Pa i nemci govore nemacki, spanci spanski, italijani italijanski, ali to su jezici drzava.. A ne pokrajna..ne postoji bosanski, crnogorski, ervacki, to je isti jezik. Jel znate da Indija ima 120 razlicitih jezika, ali je jedan drzavni jezik... To imate i u Kini.. Samo u Pekingu se prica 160 razlicitih kineskih jezika, ali je mandarinski zvanicni