IZMENAMA Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje od sledeće godine obezbediće se poreski podsticaji za novo zapošljavanje uključujući i zapošljavanje mladih koji tek ulaze na tržište rada, najavila je u ponedeljak, u Privrednoj komori Srbije, Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, kompanije koje budu povećavale broj zaposlenih i zapošljavale nezaposlene biće oslobođene plaćanja 70 odsto poreza na zarade i doprinose tokom 2020. godine, odnosno 65 odsto 2021. i 60 odsto godinu dana kasnije.

Pročitajte još: PKS: Manji porezi podstiču zapošljavanje

- Ta mera će se odnositi na zapošljavanje nezaposlenih bez obzira na to da li su prijavljeni na tržište rada, studenata i preduzetnika-paušalaca - rekla je premijerka. Kategorije osoba na koje se podsticaj odnosi su nezaposleni u periodu od 1. januara 2019. do 30. aprila 2020. pod uslovom da stupe u radni odnos do kraja 2020. i preduzetnici koji nisu bili u radnom odnosu tokom 2019, sa uslovom da stupe u radni odnos do 30. aprila 2020. godine.

Ona je najavila da će izmene zakona koje predviđaju te podsticajne mere u narednih nekoliko nedelja biti prosleđene Skupštini Srbije.

- Naše ljude koji žive u inostranstvu, a žele da se vrate u zemlju Vlada Srbije dodatno će motivisati izmenama Zakona o porezu na dohodak građana. U planu je da kada se vrate i zaposle da im se osnovica za obračun poreza i doprinosa umanji u visini od 70 odsto u narednih pet godina - najavio je Siniša Mali, ministar finansija, još jednu od mera koja će važiti od 1. januara 2020.

Prema njegovim rečima ovo se odnosi na građane koji nisu boravili u Srbiji u protekle dve godine.

Pročitajte još: Porez na imovinu uglavnom kao lane

- Na taj način želimo da ih podstaknemo da nastave karijeru u Srbiji, ostanu i žive u našoj zemlji i posle tih pet godina - rekao je Mali.

Olakšice i za nezaposlene na evidenciji NSZ / Foto N. Fifić


Na olakšano poslovanje privrede uticaće i uvođenje e-faktura, koje će pojednostaviti procedure izdavanja faktura s obzirom na to da neće biti potrebni ni pečat kao ni potpis, čime će se olakšati brzi povraćaj PDV-a.

Te izmene su predviđene u Zakonu o računovodstvu, koji će u oktobru biti pred narodnim poslanicima. Mali je najavio i Zakon o alternativnim investicionim fondovima, koji predviđa oslobađanje od poreza na kapitalni dobitak, a sve u cilju da se pospeši tržište kapitala i da se privuče što više finansijskih sredstava.

- Nastojimo da u ključne zakone za koje je nadležno Ministarstvo finansija uvedemo određene mere koje treba da doprinesu konkurentnijem i boljem poslovanju privrede - rekao je ministar. - Samo na taj način možemo da imamo i rast BDP i više zaposlenih - naglasio je Mali.

TEST SAMOSTALNOSTI

JOŠ jedna od novina biće i uvođenje takozvanog testa samostalnosti preduzetnika. Time bi se bolje definisala pravila ko ispunjava uslove da bude paušalac, a ko preduzetnik, na osnovu popunjavanja testa, odnosno odgovora na određena pitanja.