Umesto blizanaca upisali abortus?!

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

23. 09. 2019. u 22:02

Posle tri decenije policiji se javili svedoci - Emina Mladenović rodila zdrave bebe. Porođena u bolnici Požarevcu, u zoru, na silu, u sedmom mesecu trudnoće. Dečaci smešteni u inkubator, zatim im se izgubio svaki trag

Уместо близанаца уписали абортус?!

Foto A. Stanković

PROŠLO je 28 godina od kada je, tada sedamnaestogodišnja Emina Mladenović, iz okoline Požarevca, rodila blizance, kojima se izgubio svaki trag. U jedinom dokumentu koji je sačuvan u požarevačkoj bolnici - protokolu intervencije, stajalo je da je imala abortus. Skoro tri decenije kasnije policija je došla do svedoka koji su videli da su Eminine bebe iznete žive iz sobe u kojoj se porađala!

Sve se dešavalo 1991, kada je Emina došla na redovnu kontrolu u dispanzer za trudnice, u sedmom mesecu trudnoće. Doktorka Š. joj je rekla da je sve u redu, ali da ipak dođe na vanredni pregled i da ne ostavlja knjižicu na šalteru. Kada je došla, u ordinaciji su bile još dve žene u belim mantilima.

- Doktorka me nije pregledala, samo su mi ove žene "uzele anamnezu". Onda mi je doktorka rekla da bi svaka trudnica trebalo da provede na ispitivanjima nedelju dana, i da ja imam tu privilegiju. Dala mi je uput za požarevačku ginekologiju - priča Emina, za "Novosti".

U bolnici, na odeljenju ginekologije, već kod lifta sačekala ju je sestra sa bocom infuzije. Smestili su je u četvorokrevetnu sobu pored porodilišta. Iz bočice je polako kapala tečnost satima. Tako je počeo prisilni porođaj.

Borba: Emina Mladenović

- U ponoć su počeli neverovatni bolovi. Tačno u 3.39 rodilo se prvo dete. Dečak. Porodila sam se sama, na krevetu, u sobi sa zatvorenim vratima. Tako glasno je zaplakao da ga je čula sestra na drugom kraju hodnika i dotrčala pripremljena, sa makazama i čaršavima. Dok je odnela bebu, u 3.45 rodila se i druga. Nisam znala da li je živa jer nije plakala - seća se Emina.

Sestra J. se vratila i rekla da su dva živorođena dečaka stabilno, ali su u inkubatoru zbog težine - jedan je imao kilo i po, a drugi 950 grama. NJu su prebacili u sobu za postoperacioni oporavak. Nisu je čak ni zašili.

Sutradan niko nije znao da joj kaže šta je sa bebama, dok se odjednom nije pojavila doktorka Š. iz dispanzera i počela da kuka: "Šta to bi s našim blizancima?!" Nikada nije dobila umrlicu, niti je videla svoje sinove. Na jedinom papiru koji je imala pisalo je da se nije ni porodila, već da je abortirala, a krivična prijava koju je podnela odbačena je.

Gradska bolnica u Požarevcu

- Posle 11 godina ponovo sam rodila blizance, u isto vreme kada su se rodili i prvi - u 3.39 minuta i 3.45. Shvatila sam to kao Božji znak da su moji prvi sinovi živi. Ne prestajem da ih tražim. Ne želim da im menjam živote već samo da znaju da imaju braću i sestru - kaže Emina.

U istragu njenog slučaja uključena je i Vladina komisija za nestale bebe i Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama", a Radiša Pavlović iz ovih tela kaže da je to jedna od 165 istraga koje se trenutno vode u šest gradova:

- Tražio sam od nadležnih da upoznaju Komitet ministara, koji će sutra raspravljati o tome koliko je Srbija ispunila presudu Evropskog suda oko nestalih beba, sa ovim istragama. Od 2002. prijavljeno je 1.478 slučajeva nestanka beba. Kako nas je obavestilo Ministarstvo pravde, nijedan slučaj nije zastareo u smislu saznavanja istine i sve istrage će biti ponovo otvorene.


SPECIJALNO TUŽILAŠTVO

PREDLOŽILI smo da država osnuje posebno tužilaštvo za nestale bebe, koje će sarađivati sa specijalizovanim jedinicama policije. NJih bi činile iskusne ekipe na terenu, od kojih su najviše uspeha imali u Požarevcu i Kragujevcu - kaže Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

realist.

23.09.2019. 22:41

Ovim vragolijam treba se staviti kraj makar I dozivotno ROBIJE dabi svatili njihov poso Koji rade odgovorni, a ne da prodaju dece, Koji su porodilje doneli na svet, treba doneti zakon u bolnicama moraju se u vesti kamere, dabi svaki porodjaj dokumentirali.

Jugoslava Pravdic

23.09.2019. 23:27

Gušim se dok ovo pišem. Doktorka Š. i ostali ako su i koji su uključeni u ovu i ostale krađe beba, želim vam da 28 godina imate patnje i muke teške vrste kao što ova majka i druge pate i tuguju zbog vas.

Немања

24.09.2019. 00:06

Крајем августа 2000те године мој отац је са другом женом добио близанце у Народном фронту у Београду. Родили су се раније, почетком седмог месеца и имали су по један килограм. Један је званично прежинуо после два дана, други је имао добру прогнозу, али су после месец и по у инкубатору јавили да је преминуо, без да га ико види и без дозволе породици да га сахрани. Да ли може неко да ми каже да ли постоје случајеви нестанака деце у том периоду или се то одвијало раније?

Vidovdan

24.09.2019. 00:10

Iskreno, nije mi dobro dok čitam ovakve strahote, a to nije prvi put. Strava! Kakvi su to tz zdravstveni radnici? Kako ih ne grize savest, pa da odnekuda anonimno napišu majci-roditeljima gde su im deca. Plače mi se od tuge šta se radi...

Jugoslava Pravdic

24.09.2019. 16:03

@Tanjaaa - Tako je. Mnogo više nego strašno. Nemamo tu riječ. Ne postoji.