ZAVIČAJU „DAO SEBE“: Vladika Lavrentije, počasni građanin Krupnja

V.Mitrić

subota, 21. 09. 2019. u 13:41

ЗАВИЧАЈУ „ДАО СЕБЕ“: Владика Лаврентије, почасни грађанин Крупња

Vladika Lavrentije sa sveštenicima i vernicima - Foto: V. Mitrić

Odbornici Skupštine opštine Krupanj doneli su juče jednoglasnu odluku kojom je za počasnog građanina Krupnja proglašen episkop šabački Lavrentije
Odbornici Skupštine opštine Krupanj, povodom Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu, doneli su juče jednoglasnu odluku kojom je za počasnog građanina Krupnja proglašen episkop šabački Lavrentije. Pre toga, stigla je saglasnost iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da vladika šabački može da bude proglašen počasnim građanimom Krupnja.


Od završetka Drugog svetskog rata do danas vladika Lavrentije je šesti nosilac ovog uzdarja Krupnja i Rađevine. Pre njega, Krupanjci su, pre dve godine, za počasnog građanina proglasili predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.Episkop Lavrentije je prvi dobitnik tog visokog priznanja ko je rođen u Rađevini.


Ovaj najstariji arhijerej po stažu u SPC, koji je episkop 52 godine, od čega 22 u rasejanju i 30 u zemlji, rođen je na Savindan, 27. januara 1935. godine, u krupanjskom selu Bogoštici, gde je podigao manastir i Dom pesništva „Desanka Maksimović“, a u neposrednoj blizini i čuveni manastor Soko, posvećen svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću.


Bio je profesor Bogoslovije u Beogradu i Krki, episkop moravički, vikarni episkop patrijarha Germana, zapadnoevropski episkom zadužen, u to doba, za najvećih devet evropskih država, ali i za Australiju i Novi Zeland, pa episkop šabačko – valjevski, koji je, među retkima u SPC i čitavom svetu, svojom voljom podelu jednu eparhiju na dve.


Vladika Lavrentije postao počasni građanin Krupnja - Foto: V. Mitrić


Pročitajte još: LEKCIJE HRISTA I SVETOG SAVE: Episkop poklonio 10,5 hektara zemlje za decu (FOTO)


Uvek se vraćao zavičaju, ne samo svojom rodbini, prijatateljima iz mladosti i kumovima, već svim ljudima kojima je bila potrebna pomoć. I kad je bio daleko od rodnog kraja, živo se interesovao kako je u njemu, kako ljudi žive, kako se bore da prežive, školuju decu…


Vladika Lavrentije - Foto: V. Mitrić


U najdramatičnijim trenucima za Rađevinu, kao kad su bile poplave, episkop Lavrentije, nije napuštao Rađevinu ni trena, dočekujućio sve one koji su, zahvaljujući njemu, uključujući i patrijarha Irineja, donosili pomoć ili davali druge vrste podrške ovdašnjim ljudima.


- Dragi zemljaci, od srca, vam hvala, uvek ste mi bili u srcu i ostaćete dok hodam ovom našom divnom zemljom i divnim našim krajevima kao što je Rađevina – rekao je vladika Lavrentije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije