NASTAVAK AKCIJE BESPLATNE PROVERE ZDRAVLjA: Pregledi u 216 ustanova

B. R.

petak, 20. 09. 2019. u 23:07

НАСТАВАК АКЦИЈЕ БЕСПЛАТНЕ ПРОВЕРЕ ЗДРАВЉА: Прегледи у 216 установа

Građani će moći da provere i šećer u krvi Foto V. Danilov

Svi građani moći će da urade ultrazvučni pregled abdomena, kardiološki i ORL pregled, kontrolu nivoa šećera u krvi i tumor markere

U AKCIJI besplatnih preventivnih pregleda, koju 15. put organizuje Ministarstvo zdravlja, uključiće se u nedelju 216 zdravstvenih ustanova. Cilj akcije je rana dijagnostika i promocija prevencije kao najefikasniji načini brige o zdravlju.

Od 8 do 16 sati, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da urade ultrazvučni pregled abdomena, kardiološki i ORL pregled, kontrolu nivoa šećera u krvi i tumor markere.

- Ovo je rekordan broj zdravstvenih ustanova otkako smo počeli sa akcijom besplatnih preventivnih pregleda, tokom koje je, u prethodnih 14 navrata, pregledano oko 300.000 stanovnika, a nekoliko hiljada ih je nakon pregleda upućeno na dalju dijagnostiku i lečenje - kažu u Ministarstvu zdravlja. - Ovoga puta uključili su se svi domovi zdravlja, čak i isturene ambulante.


PROČITAJTE I: NEIZVESNA SUDBINA MATIČNIH ĆELIJA 10.000 DECE IZ SRBIJE: Bez saglasnosti roditelja biološki materijal premešten u Poljsku

Zainteresovani da prekontrolišu zdravlje neće u svim ustanovama moći da urade svih pet vrsta pregleda i analiza, s obzirom na kapacitete svake ustanove pojedinačno, ali je raspored napravljen tako da se ono što ne može da radi dom zdravlja, obavi u regionalnoj bolnici. Takoće se, recimo, u Zdravstvenom centru Kosovska Mitrovica, raditi svih pet vrsta pregleda, dok će se u domovima zdravlja Leposavić i Zubin Potok raditi EKG, kontrola krvnog pritiska i šećera u krvi. U Zaječarskom okrugu, recimo, preventivni pregledi radiće se u pet ustanova - u Boljevcu, Sokobanji, Knjaževcu i Zaječaru. U Šumadijskom okrugu u akciji učestvuje devet zdravstvenih ustanova.


RASPORED I NA SAJTU MINISTARSTVA

LISTA sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj od zdravstvenih ustanova objavljena je na zvaničnoj internet-prezentaciji Ministarstva zdravlja - zdravlje.gov.rs. Ministarstvo zdravlja pozvalo je građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, i u svojoj zdravstvenoj ustanovi obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije