PREGOVARAĆEMO sa studentima koji su blokirali Rektorat. Oni iz ovoga ne smeju izaći kao poražena strana, već moraju imati osećaj da je ispunjen bar deo njihovih zahteva - rekla je rektorka prof. dr Ivanka Popović, na zajedničkoj sednici Senata, Saveta i Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, koja je, umesto u Rektoratu, održana na Građevinskom fakultetu.

Govoreći o deblokadi rektorata i normalizaciji rada Univerziteta, rektorka je navela i da će stručne službe Univerziteta skratiti rokove u kojima će se odlučivati o osporenom doktoratu ministra Siniše Malog. To znači da će Etički odbor Univerziteta, nakon što dobije mišljenje komisije FON, skratiti rok, koji po zakonu iznosi 120 dana, za donošenje svoje odluke.

Dekan Fakulteta organizacionih nauka prof. dr Milija Suknović kazao je da će koordinator komisije ovog fakulteta, koja treba da donose mišljenje o doktoratu Siniše Malog, pokušati da ubrza proceduru i da se ceo postupak okonča pre 26. oktobra, do kada je rok.

O blokadi Kapetan-Mišinog zdanja govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ocenio da je cilj blokade, koja je delo političkih aktivista, a ne studenata, izazivanje političkog haosa, kako bi država poslala policiju i silom ih izbacila.

- Država nije slala policiju i nije bila nasilna prema njima ni kada su šutirali ljude po ulici, okruživali Predsedništvo, upali u RTS - rekao je Vučić.

Prof. dr Ivanka Popović

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je blokadom zgrade Rektorata grupa studenata iz pokreta "1 od 5 miliona" prekršila nekoliko zakona.

- Ne sme se upadati na tuđi posed, zabranjivati nekom da se bavi svojim poslom, ali nije dozvoljeno ni bavljenje politikom na fakultetu i univerzitetu - poručio je ministar.


PODRŠKA UPRAVI

POVODOM višednevne blokade Rektorata, mi, članovi Senata, Saveta i Studentskog parlamenta izražavamo veliku zabrinutost za trenutnu situaciju u kojoj se našao naš Univerzitet - stoji u zajedničkom saopštenju ovih tela. - Dajemo punu podršku svakodnevnim naporima rektorke i članova Rektorskog kolegijuma za razrešenje ove situacije.