Deca biju, roditelji ne plaćaju kaznu

V. C. S. - LJ. B.

20. 09. 2019. u 22:00

Odgovornost za nasilništvo maloletnih ćerki i sinova samo na papiru. Ne postoje podaci da su otac ili majka snosili zakonske posledice

Деца бију, родитељи не плаћају казну

Depositphotos

SLUČAJ dve tinejdžerke koje su u dvorištu škole u Barajevu šamarale i maltretirale vršnjakinju, otvorio je pitanje odgovornosti - dece, škole, ali i roditelja. Javnost je saznala da su protiv devojčica podnete krivične prijave, ministar prosvete Mladen Šarčević smenio je direktora škole, ali odgovornost roditelja, koju predviđa zakon, niko nije ni pomenuo.

Protiv devojčica iz Barajeva se vodi postupak, ali gde je odgovornost roditelja, zapitao se prvi ministar Šarčević:

- Sistemski prosvetni zakon predviđa tu odgovornost, ali nju niko ne pokreće. Odgovornost ima i škola. Ako jedna od dve učenice, koja pohađa Tekstilnu školu, nije nedelju dana došla na nastavu, zašto razredni starešina nije pozvao roditelje da ih obavesti? Ne može škola samo da kaže kako se to nije desilo na njihovoj teritoriji i kako oni nisu nadležni.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja od pre dve godine predviđa da se kaznom od 30.000 do 100.000 dinara kazni roditelj ukoliko njegovo dete zlostavlja drugoga. Takođe, on će biti kažnjen sa 5.000 do 100.000 dinara zbog neupisivanja deteta u školu, neredovnog pohađanja nastave, nesaradnje u vaspitnom radu sa detetom i ukoliko učenik krši obaveze.

Da li je zbog nasilja svog deteta osuđen neki roditelj - ne zna se. Ove podatke nemaju ni Ministarstvo prosvete, ni Ministarstvo pravde, jer, kako kažu, postupak pokreće škola, a zbirni podaci se ne prikupljaju.

Ministarka pravde Nela Kuburović objasnila je kako je moguće da tinejdžerke I. O. (15) i D. I. (14) krivično odgovaraju jer su, i to ne samo jednom, šamarale A. M. (15), u Srednjoj školi Barajevo. Prema zakonu, svi preko 14 godina mogu snositi krivičnu odgovornost! Ona je konstatovala da celo društvo treba da se bori protiv zlostavljanja, a oni koji rade u vaspitnim ustanovama moraju pravovremeno da reaguju.

Ministar prosvete razrešio je direktora škole u Barajevu Dobrivoja Jelića pošto je vanredan inspekcijski nadzor pokazao da škola ne sprovodi mere za bezbednost i zaštitu učenika. Smena je izazvala revolt profesora, koji su se obratili javnosti. Oni osuđuju svaki vid nasilja, ali podsećaju da nisu prvi u procesu vaspitanja:

- Deca kod nas dolaze sa svim onim što su ponela od kuće i okoline. Kod nas dolaze kao svršeni osnovci koji je već trebalo da prođu određenu vrstu socijalizacije, steknu radne navike, usvoje pravila ponašanja prema drugarima i profesorima. Tu smo da našoj deci pružimo najbolje moguće obrazovanje, ali nam se čini da se na nas, profesore, svalio sav teret i odgovornost da ispravimo i nadoknadimo sve ono što je propušteno u vaspitanju dece.

Nastavnici tvrde da ne beže od odgovornosti, ali apeluju da njihova odgovornost ne bude jedina.


ZBOG NASILJA OSUĐENO 452

U SRBIJI su 2.034 maloletnika prošle godine osuđena zbog različitih krivičnih dela. NJih čak 452 kažnjeno je za tuče, nanošenje lakših i teških telesnih povreda, ubistva i teška ubistva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Чеда

21.09.2019. 01:46

Недао бог да ми неко нападне и иживљава се над дететом. Прежалићу затвор и последице, а држава нека уведе ред. Чим уђу у пубертет (12) кривична одговорност и увођење посебних школа за деликвенте, издвојити из опште популације док не поправе понашање.

Vaske

21.09.2019. 02:19

U zemlji Srbiji maloletnici i deca znaju samo za svoja prava, obaveze ne postoje.

Kako to

21.09.2019. 04:47

Ponekad je slučaj Da Su Bahati Roditelji I Bahata deca .Deca misle daje to normalno da nekog Biješ I Maltretiraš .Treba I Roditeljima Kazna .

Banaćanin

21.09.2019. 20:31

Zašto je smenjen direktor? Direktor je najmanje u kontaktu sa decom, direktno. Ovde je zatajilo tužilaštvo. Po službenoj dužnosti je tužioc morao da pokrene postupak. Zar treba neko da piše prijavu??? Mediji su objavili. Ima i video snimaka. Šta čeka tužilaštvo? Odmah krivična prijava protiv roditelja. No, postoji velika verovatnoća da je neko od roditelja bizak prijatelj sa tužioce? I tu se krug zatvara. Nažalost.

Mama

22.09.2019. 12:26

Deca treba da osete na svojoj kozi sankcije za svoj bezobrazluk, da bi se dozvala pameti!Roditelji snose odgovornost za maloletnike pa ce ih bolje.vaspitati.