Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uručio je danas u Užicu ugovore za otvaranje regionalnih inovacionih startap centara u Užicu, Priboju i Arilju u vrednosti od 139 miliona dinara.

"Potrebno je da koristimo principe i iskustva Izraela, Amerike, Finske, i mnogih evropskih država, koja su pokazala da su neke od najboljih startap kompanija u ovim zemljama potekle upravo iz malih sredina. Želimo da mladi u svim krajevima Srbije imaju jednake uslove za razvoj svojih inovacionih potencijala", istakao je Popović, a saopštio je njegov kabinet.

Kako je Popović naveo, budućnost Srbije je u inovacijama i novim tehnologijama.

"Izvoz IT usluga raste od 30 do 40 odsto godišnje. Očekujemo da bi izvoz IT usluga ove godine mogao da premaši milijardu i 500 miliona evra", kazao je Popović.

Popović je naveo da će mladi koji će raditi u tim centrima moći svoje proizvode i ideje da nude ne samo u Srbiji, već i u celom svetu i da sarađuju sa svojim kolegama u inostranstvu.

"Vlada Srbije ovakvim projektima dokazuje da radi na decentralizaciji inovacija i inovacione infrastrukture, koja ne treba isključivo da bude vezana za velike gradove i univerzitetske centre", rekao je Popović.

Pročitajte još - Popović: Razvojem inovativnih kompanija zadržati mlade


On je istakao da su srpski inženjeri najvredniji resurs domaće privrede i da je njigovo znanje nešto najvrednije što Srbija danas ima kao i da se zahvaljujući njima puni se budžet Srbije iz kojeg se grade putevi, bolnice, škole i obdaništa.

Otvaranje regionalnih inovacionih startap centara deo je programa podrške Srbije i resornog kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Regionalne inovacione startap centre do sada su dobili Valjevo, Pirot, Kruševac, Gornji Milanovac, Zrenjanin i Čačak.