ZAHVALjUJUĆI u prvom redu značajnim ljudskim resursima u obrazovanju i nauci, Beograd i Novi Sad su najozbiljniji kandidati za dobijanje prva dva domaća Centra za izučavanje veštačke inteligencije, veoma važnih ustanova za još bolje pozicioniranje Srbije u oblasti informacionih tehnologija.


To je istaknuto u razgovoru ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića i gradonačelnika Miloša Vučevića koji su, uoči sastanka u novosadskoj Gradskoj kući, novinarima predstavili pojedinosti tog značajnog projekta u okviru buduće državne Strategije u oblasti veštačke inteligencije.


- Da bi ova ideja bila realizovana morali smo doneti Zakon o fondu za nauku i Zakon o nauci i istraživanjima, kako bi imali mogućnost da istraživačima obezbedimo sigurne plate – rekao je ministar i napomenuo da će taj projekat, u kojem će naša zemlja imati podršku partnera iz Kine, biti ostvarivan kroz tri faze.


U okviru prve će, početkom oktobra, u Novi Sad stići delegacija kineske kompanije „Novi zmaj“ („Nju dragon“), svetskog lidera u toj oblasti, kako bi sagledala naše ponude, prostor i kadrove a oni bi trebalo da nam obezbede odgovarajuću opremu za ta dva trening centra, koji bi ujedno bili i centri za promociju nauke.


Šarčević je naveo da seledeća faza podrazumeva izgradnju razvojnog centra, negde na relaciji između Beograda i Novog Sada.


Pročitajte još: Roboti pitaju krave kad bi da ih pomuzu


- U tom razvojnom centru trebalo bi da bude zaposleno 120 doktora nauka iz oblasti veštačke inteligencije – istakao je ministar i dodao da će u završnoj fazi biti izgrađena fabrika robota, koji će raditi za potrebe obrazovanja primenjujući idealne veštine i znanja i radeći u tandemu sa profesorima.


To će biti značajna izvozna karika Srbije.


Šarčević je napomenuo da za ovaj novi razvojni projekat Novi Sad ima veoma dobre i kvalitetne obrazovne ustanove, kao i da Univerzitet od skoro 55 hiljada studenata zaslužuje respekt i prema evropskim kriterijumima.


To je potvrdio i gradonačelnik Vučević istakavši bi centar imao za Novi Sad izuzetan značaj jer bi ga učvrstio kao lidera u IT sektoru.


-Svesni smo činjenice da jak obrazovni sistem u ovoj oblasti predstavlja potrebu i preduslov ukoliko neko želi da bude konkurentan, zadrži mlade ljude, privuče nove investicije i uopšteno, ima dobre rezultate na svim poljima, pa i na polju ekonomije.


Vučević je zahvalio ministru što je Novi Sad prepoznao kao adresu za takvu investiciju i ocenio da bi realizacija tog projekta bila veliki uspeh za Novi Sad koji bi time dobio izvor kadrova i resursa za budućnost.


TREĆI CENTAR


PLANIRANO je da kasnije, posle beogradskog i novosadskog, bude oformljen i treći centar za veštačku inteligenciju, koji će umrežiti znanja inženjera iz kragujevačkog i niškog univerziteta.


SPENS


VUČEVIĆ je predložio da se za potrebe budućeg Centra za veštačku inteligenciju na raspolaganje stavi Sportski i poslovni centar „Vojvodina“, popularni „Spens“, kojem sledi detaljna rekonstrukcija. - „Spens“ je dobro pozicioniran, nalazi se blizu Univerzitetskog kampusa i novog Naučno-tehnološkog parka.