KOMENTAR: Maternji

Ljiljana Begenišić

sreda, 18. 09. 2019. u 12:41

KOMENTAR: Матерњи

Ljiljana Begenišić

Ako je suditi po stavu Bošnjačkog nacionalnog veća, političari bolje znaju šta je dobro za bošnjačku decu nego njihovi roditelji

AKO je suditi po stavu Bošnjačkog nacionalnog veća, političari bolje znaju šta je dobro za bošnjačku decu nego njihovi roditelji. Jer, ovo veće traži da se sva deca čiji su roditelji Bošnjaci automatski upisuju na nastavu na bosanskom jeziku u Novom Pazaru, a da se otac i majka o tome ništa ne pitaju.

Očigledno je nekome zasmetalo to što se do sada u anketama prilikom upisa dece u prvi razred najveći broj roditelja izjašnjavao za to da im naslednici uče na - srpskom. To je zato što očigledno žele da im se deca školuju na srpskom jeziku, jer znaju da je to važno i za nastavak školovanja i kasnije, prilikom traganja za poslom. Takođe, znaju da nigde u Evropi nije moguće da neko ko se isključi iz nastave na jeziku države u kojoj živi kasnije traži zaposlenje u toj državi.

Pročitajte još - Teraju prvake da uče na bosanskom

Ali, kada neće milom, hoće silom, misle u BNV, i traže da direktori škola omoguće da se do 30. septembra svi "predomisle" i decu upišu na nastavu na bosanskom. I prete da će, ako se to ne sprovede, biti sankcija. Ovoj inicijativi pridružio se i Grad Novi Pazar, a dopis školama da sve moraju iz početka potpisala je predsednica novopazarske skupštine.

Tu nije kraj. Grad i BNV obećali su da će prvačićima koji se "prepišu" snositi troškove kupovine udžbenika. To je izazvalo revolt u srpskoj zajednici, koja pita - zašto će opština u kojoj žive i Srbi plaćati udžbenike samo bošnjačkoj deci, a ne i srpskoj i zašto su njihova deca diskriminisana.

I tako političari koji traže posla tamo gde ga nema prave problem svima, pa i onima koje predstavljaju.

A država bi trebalo da odredi granice dokle inženjeri nove stvarnosti u "Sandžaku" mogu da mute vodu zarad sticanja političkih poena i to u oblastima o kojima ne znaju ništa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije