RADIKALIZOVAN PROTEST U REKTORATU: Oteli ključeve, blokirali ulaz

E. V. N.

16. 09. 2019. u 21:13

РАДИКАЛИЗОВАН ПРОТЕСТ У РЕКТОРАТУ: Отели кључеве, блокирали улаз

Zaposleni nisu mogli do radnih mesta Foto P. Milošević

Grupa studenata pokreta "Jedan od pet miliona" radikalizovala protest u Rektoratu. Zaposleni nisu mogli da uđu. Brnabićeva: Ne odgovaram na ultimatume

ZAHTEVI studenata iz pokreta "Jedan od pet miliona" neće biti ispunjeni.

Ovo je u ponedeljak povodom blokade Rektorata Univerziteta u Beogradu izjavila premijerka Ana Brnabić. Ona je studentima poručila da ne želi da živi "u zemlji gde 15 do 20 ljudi može da zauzme instituciju tako što navuče kese na kamere i uzme ključ od portira".

- Za mene je to anarhija, ali se mi nećemo mešati u autonomiju Univerziteta - rekla je premijerka i dodala da se trudi da svi imaju jednaka prava, ali da Rektorat ne može da radi.

Brnabićeva naglašava da ne želi da odgovara na ultimatume, niti zna koga predstavlja grupa studenata koja je "zauzela" Rektorat.

Premijerka je reagovala pošto se u ponedeljak rano ujutru grupa studenata, koja od petka protestuje u Rektoratu, tražeći smenu ministra finansija Siniše Malog zbog plagijata, zaključala u sedištu Univerziteta. Oni su od portira oduzeli ključeve zgrade i sprečili zaposlene da dođu na svoja radna mesta. Za potpunu blokadu Kapetan-Mišinog zdanja studenti su iskoristili ulazak jedne od higijeničarki, kada su uspeli da od portira oduzmu ključeve i blokiraju pristup zgradi.

Pročitajte još - Rektorski kolegijum neće dozvoliti sprečavanje normalnog rada Rektorata (FOTO+VIDEO)

Rektorski kolegijum Beogradskog univerziteta ukazao je u ponedeljak da su studenti ovim gestom prekršili dogovor i pravila kućnog reda.

- Nećemo dozvoliti sprečavanje normalnog rada Rektorata i, u slučaju potrebe, preduzećemo sve odgovarajuće pravne mere - navodi se u saopštenju Kolegijuma.

U ovoj ustanovi objašnjavaju da su studenti prekrili kamere za video-nadzor, čime su onemogućili redovnu kontrolu bezbednosti. Svi ulazi zakrčeni su preprekama, a među njihovim zahtevima bila je i predaja svih ključeva Kapetan-Mišinog zdanja.

"Ovakav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici. Otvorenost Rektorata grubo je zloupotrebljena", ističe se u saopštenju Kolegijuma.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je i da je Univerzitet otvoren za razgovore sa nezadovoljnim studentima, ali samo o pitanjima za koja je nadležan.

BUNA SE NASTAVLjA

STUDENTI koji su se zaključali u Rektoratu najavljuju nastavak bune, sve do ispunjenja zahteva. Kako su u ponedeljak naveli, u svakom trenutku ih je između 20 i 30 u Kapetan-Mišinom zdanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

nikola vlahović

17.09.2019. 15:39

To nije ništa drugo nego ugrožaavbnje slobode studenata, koji su došli da studiraju!