Kuburović i Bok: Unapređen sistem javnih beležnika

Tanjug

subota, 14. 09. 2019. u 13:50

Кубуровић и Бок: Унапређен систем јавних бележника

Foto Tanjug

Kancelarija javnog beležnika postala je "one stop shop" za građane i privredu, jer se celokupni postupak kupoprodaje i upisa u Katastar sada obavlja na jednom mestu
Ministarka pravde Nela Kuburović i glavni predstavnik za međunarodne odnose Notarske komore SR Nemačke Rihard Bok složili su se danas da je u Srbiji unapređen sistem javnih beležnika, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Njih dvoje sastali su se uoči obeležavanja petogodišnjice postojanja javnobeležničke profesije u Srbiji, a Kuburović je tom prilikom istakla da je Ministarstvo pravde u poslednje tri godine uložilo veliki napor u razvoj IT-a, kako bi se javnim beležnicima omogućio pristup elektronskim registrima drugih državnih organa, koji sadrže neophodne informacije za njihov efikasan rad.

Prema njenim rečima, izmenama Zakona o postupku upisa u katastar, kancelarija javnog beležnika postala je "one stop shop" za građane i privredu, jer se celokupni postupak kupoprodaje i upisa u Katastar sada obavlja na jednom mestu.

PROČITAJTE JOŠ -Stefanović: Prioritet i podmlađivanje policijskog kadra

Kako je objasnila, na taj način je sa jedne strane uspostavljen kontrolni sistem sprečavanja duplih prodaja iste nepokretnosti, a sa druge strane ovakav sistem je doveo do velikih ušteda u vremenu i za građane i za privredu, što je dovelo i do smanjenja troškova.

Ministarka je naglasila da javni beležnici imaju veliku ulogu i u sprečavanju pranja novca i otkrivanju potencijalnih nezakonitih radnji, jer su dužni da o sumnjivim transakcijama i poslovima obaveste nadležne organe.

Kuburović je rekla da Ministarstvo pravde ima partnerske odnose sa Javnobeležničkom komorom Srbije, što je ocenjeno kao neophodan uslov za dalji razvoj i napredak ove profesije, a sve u cilju jačanje pravne sigurnosti i pristupa pravde građanima.

Bok je pohvalio rad srpskih beležnika i Javnobeležničke komore Srbije i naglasio da se vrlo lako mogu uočiti rezultati i unapređenje ove profesije od njenog uvođenja do danas.

Kuburović i Bok su podsetili da su Ministarstvo pravde Srbije i javnobeležničke komore Srbije i Nemačke potpisale prošle godine u septembru Protokol o saradnji koji treba da unapredi rad javnih beležnika, kroz razmenu iskustava i primere dobre prakse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

"бележник"

14.09.2019. 16:29

Професија којој је држава омогућила да буде монополиста и да нема конкуренцију.ЕЈ,БРЕ,НА 10000 ЉУДИ 1 И СЛОВИМА ЈЕДАН БЕЛЕЖНИК ДА БИ НАПИСАО УГОВОР,УПЛАТИО ТАКСУ...ПА И ДО САДА СМО ТО РАДИЛИ И МИ ОБИЧНИ ЉУДИ ...БРУКА И СРАМОТА.Дозволите барем да још неко може да ради неке ствари.напр.уговор о купопродаји да може да се обави и на техничком прегледу,код адвоката или самостално код суда.

iz glave

16.09.2019. 11:26

jedan od koraka u odumiranje narodnih država i stvaranje globalističke selendre