IZLOŽBA O JELISAVETI KARAĐORĐEVIĆ: Od kneginje do savremene žene (FOTO)

D. B. MATOVIĆ

14. 09. 2019. u 14:02

U Istorijskom muzeju Srbije u nedelju se otvara izložba o Jelisaveti Karađorđević pod nazivom "Dugo putovanje kući". Lepa, tužna i vesela ženska priča o vremenu koje je zaboravljeno

ИЗЛОЖБА О ЈЕЛИСАВЕТИ КАРАЂОРЂЕВИЋ: Од кнегиње до савремене жене (ФОТО)

Foto: K. Mihajlović

KADA sam svojim prijateljima u Americi 2001. rekla da se zauvek selim u Beograd, bili su zapanjeni: "Tamo je do juče bio rat?" - pitali su me. Da, ali tamo je moj narod, to je mesto kome pripadam - odgovorila sam žureći da što pre stignem u Srbiju. Na kraj putovanja koje je dugo trajalo.

Ovako je govorila kneginja Jelisaveta Karađorđević, koja je svoje uspomene i sećanja odlučila da podeli sa Beograđanima. Izložba "Kneginja Jelisaveta - Dugo putovanje kući", o ćerki kneza Pavla i kneginje Olge, biće otvorena sutra u Istorijskom muzeju Srbije.

- Postavka pripoveda o ženi plave krvi koju su nepredvidljivi sticaj okolnosti i lične osobine naveli da pređe put od kneginje do građanke, od aristokratkinje povlašćene rođenjem, do savremene žene - kaže autorka izložbe Tamara Ognjević, direktorka "Artis centra". - Izložba predstavlja sintezu dokumentarnog i kreativnog, istorijskog i savremenog. Zamišljena kao simulakrum koji sugeriše prostor kneginjinog stana u Beogradu, postavka sublimira javni i privatni aspekt života Jelisavete Karađorđević, prikazujući kako njenu biografiju u hronološkom nizu, tako i priču o njenom poreklu i precima.

Postavka se realizuje u sklopu projekta "Geneologije starih srpskih porodica" čiji je autor dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

- Izložba prikazuje lepu, tužnu, veselu, romantičnu žensku priču i vreme koje je zaboravljeno, a počinje sa pričom kneginjine majke o tome zašto je bitno što je ona dobila devojčicu i nastavlja se sa koferom sa kojim je Jelisaveta, pred svoj peti rođendan, napustila Beograd - rekla je Dušica Bojić.

Foto: K. Mihajlović


- Ta se priča širi do Kenije, njenog mladalačkog života, tuge koja je učinila da bude veliki borac za prava svoje porodice, da rehabilituje svoje pretke i svoje roditelje sahrani na Oplencu.

Foto: K. Mihajlović

Među ekskluzivnim predmetima i dokumentima nalaze se i dnevnici kneginje Olge Karađorđević, lepeza kneginje Elene Vladimirovne Romanove, kneginjine bake po majci, porcelanski servis Marije Pavlovne Demidove, tetke kneza Pavla, kao i pismo koje je čuveni francuski slikar Ežen Delakroa uputio princezinom pradedi Anatolu Demidovu, princu od San Donata.


Foto: K. Mihajlović
Foto: K. Mihajlović

- Progon i porodične tragedije su me naučili da je život dragocen i da stalno treba ići napred - istakla je kneginja Jelisaveta.


Foto: K. Mihajlović

PROZOR KA PROŠLOSTI

IZLOŽBA obuhvata oko 200 eksponata iz kneginjine lične zaostavštine i nekoliko iz Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije Matice srpske.


Foto: K. Mihajlović

- Postavka će otvoriti prozor ka prošlosti. To su moje uspomene - rekla je Jelisaveta Karađorđević.

Foto: K. Mihajlović

Foto: K. Mihajlović
Foto: K. Mihajlović
Foto: K. Mihajlović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Srboljub

18.09.2019. 02:29

Na sirotinjo, gledaj kako žive "napaćeni" Karađorđevići koji ništa pošteno u životu nisu radili, a kada su i radili, radili u to naopako.