Vlada predložila zakon kojim se pomaže slabovidima

Tanjug

13. 09. 2019. u 19:37

Влада предложила закон којим се помаже слабовидима

Sednica Vlade / Foto Tanjug

Vlada Srbije je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Marakeškog ugovora za omogućavanje pristupa objavljenim delima od strane lica koja su slepa, slabovida ili na drugi način onemogućena da koriste štampane materijale

Vlada Srbije na današnjoj sednici je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Marakeškog ugovora za omogućavanje pristupa objavljenim delima od strane lica koja su slepa, slabovida ili na drugi način onemogućena da koriste štampane materijale.

Kako je saopšteno posle sednice Vlade, Marakeški ugovor prvi je međunarodni ugovor iz oblasti autorskog prava, koji jasno naglašava značaj ljudskih prava, omogućava da se poveća broj dela u pristupačnom formatu, kao što je Brajeva azbuka, što slepim i slabovidim liicma pruža mogućnost za lični i profesionalni razvoj i napredovanje. Time stiču ekonomsku samostalnost, mogućnost da se zaposle, što posredno dovodi do smanjenja siromaštva u društvu.


PROČITAJTE JOŠ: Dačić:Ponovo ćemo se kandidovati za Izvršni savet UNESKO

Članovi vlade doneli su odluku i da status spomenika kulture dobiju zgrada Gimnazije u Čačku, kuća Josifa Šojata u Beogradu i zgrada "Hempro" na Terazijama u Beogradu, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije