Ćirilice pet puta manje od latinice

R. DRAGOVIĆ

petak, 13. 09. 2019. u 22:02

Ћирилице пет пута мање од латинице

Latiničko pismo zastupljenije na reklamama i oglasima / Foto: P. Milošević

Lingvisti složni da je briga za nacionalno pismo nužna i zbog zaštite Srba u regionu

ZAŠTITA ćirilice u Srbiji važna je i zbog država u kojima je ćiriličko pismo izloženo progonu, a koje pripadaju kulturnom prostoru na kome živi srpski narod. Višegodišnje čekanje na zakon koji prvi put istinski reguliše ovu oblast ne doprinosi zaštiti nacionalnog pisma, niti borbi za očuvanje srpskog identiteta na ovom prostoru.

Uz procenu da u opštoj upotrebi u Srbiji ćiriličko pismo zauzima tek oko 20 odsto u odnosu na latinicu, ovo je juče rečeno na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je održan okrugli sto na temu upotrebi ćirilice u javnom prostoru. Domaći lingvisti imali su priliku da čuju kakav tretman ovo pismo ima u susednim i zemljama koje se njime služe u Bugarskoj, Rusiji, Ukrajini i Belorusiji.

- Imamo obavezu da brinemo o našem pismu koje je ugroženo - naveo je prof. Miloš Kovačević sa Filološkog fakulteta u Beogradu. - Ako u Srbiji ona ima ovako neslavan status, šta možemo da očekujemo od ostalih država na kojima se nalazi jedinstveni kulturni prostor srpskog naroda - Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U ovim državama ćirilica je prognana i uklonjena. Briga o nacionalnom pismu, kao jednom od osnovnih obeležja srpskog identiteta, trebalo bi da je među prioritetima Srbije. To je i najjači razlog za što hitnije usvajanje zakona o jeziku i pismu.

PROČITAJTE I: Na časove idu bez udžbenika

Učesnici skupa zaključili su da po pitanju korišćenja ćirilice, srpska dvoazbučnost, bez obzira na prednosti, proizvodi šire posledice po nacionalnu kulturu i identitet naroda.

- Pismo je duša naroda. Ćirilica mora da se neguje kako bi i ubuduće imala istu misiju kakvu je imala vekovima - rekla je dekan Filološkog fakulteta Ljiljana Marković.

Iskustva iz slovenskih zemalja u kojima se koristi ćirilica svode se na temeljnu činjenicu - tamo gde je u opštoj upotrebi, nema razloga za njenu zakonsku zaštitu.

PROČITAJTE I: PRISVAJAJU POVELjU KULINA BANA: Dragulj srpske pismenosti proglašavaju za temelj Bosne

- Bugarski jezik oduvek je bio čvrsto vezan za ćirilicu i prosto nije bilo razloga za njeno normiranje u pozitivnom pravu - navela je prof. Dimka Savova, slavista iz Sofije. - Postoje, međutim, inicijative za njenu zaštitu pre svega u digitalnoj sferi.

Lingvisti razmenili mišljenje na Filološkom fakultetu / Foto: N. Skenderija


Lingvista iz Belorusije Svetlana Goljak podsetila je da je u ovoj zemlji latinica korišćena samo tokom nemačkih okupacija:

- U prošlosti je bilo pokušaja upliva latinice, ali oni nisu imali većeg efekta. Latinicu danas možemo da vidimo uglavnom u saobraćaju i na turističkim mapama.

U Rusiji je ćirilica apsolutno dominantna, ali ima i posebnu zakonsku zaštitu. Time je stavljena tačka na težnje pojedinih republika da uvedu latinicu.

- Izbor pisma je i političko pitanje. Upotreba latinice u vreme perestrojke bila je pokazatelj napretka i duha modernizacije. Odlukom Dume upotreba ćirilice je danas obavezna na celoj teritoriji Rusije, bez obzira na etnički sastav - navela je prof. dr Galina Tjapko iz Rusije.

"KOKA-KOLI" NE SMETA

ĆIRILICA dominira i Ukrajinom, ali i latinica nije retkost. Kako je objasnila ukajinski lingvista prof. dr Olga Novak, sve je više glasova da je njenoj zemlji primerenija upotreba latinice:

- Latinicom se u javnom prostoru uglavnom pišu nazivi stranih, ali i većine domaćih brendova. Zanimljivo je da su ćirilicom ispisane robne marke samo renomiranih kuća koje su stigle još u vreme SSSR. To je slučaj, na primer, sa "Simensom" ili "Koka-Kolom".


PODRŠKA MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANjA

Ministarstvo kulture i informisanja snažno podržava zaključke okruglog stola posvećenog upotrebi ćirilice u javnom prostoru održanog na Filološkom fakultetu u Beogradu, u kojima je nedvosmisleno istaknuto da je ćirilica identitetsko pismo koje društvo mora da neguje i razvija, te da je neophodno da se što pre redefiniše zakonska regulativa koja se tiče službene i javne upotrebe ćirilice odnosno ukine nelogični i nepotrebni dualizam o službenoj i javnoj upotrebi pisma.

Kroz izlaganja profesora iz četiri slovenske zemlje, u kojima je dominantna upotreba ćiriličkog pisma, predstavljena su različita zakonska i praktična rešenja u vezi sa službenom i javnom upotrebom ćirilice. Jedno od posebno zanimljivih zapažanja bilo je to da su velike međunarodne korporacije, poput „Koka-kole“, „Simensa“ ili „Forda“, koje su u istočnoevropskim zemljama bile prisutne i u doba SSSR-a, razvile i zadržale ispisivanje svojih robnih marki na ćiriličnom pismu i jeziku zemlje u kojoj posluju.

Taj i slični primeri pokazuju da ćiriličko pismo ne predstavlja nikakav problem u poslovnoj sferi, već da je njegova primena u prvom redu stvar jezičke prakse, ali i jezičke politike određene zemlje i pratećih pravnih normi. Upravo zbog toga jeste važno da se nakon gotovo tri decenije u Republici Srbiji jasno pravno definiše upotreba jezika i pisma, odnosno da se usaglase pravne norme na svim nivoima, ali i da se uporedo s tim neprestano jača svest o potrebi svestranog korišćenja ćirilice kao izvornog srpskog pisma i znaka kulturnog identiteta, koje ni na koji način nije manje funkcionalno u svim sferama života i rada od ma kog drugog pisma.

Inicijativu za izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma Ministarstvo kulture i infiormisanja uputilo je 23.3.2018. godine Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo, kao nadležnom za pripremu propisa koji se odnose na službenu upotrebu jezika i pisma.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

Мартиновић Бернард

13.09.2019. 22:18

Срамно. Ко губи своје писмо иде у нестанак.

logika

13.09.2019. 22:20

Postoji obaveza da svako preduzeće, ustanova, radnja moraju imati naziv i na ćirilici. Najveći broj to ne poštuje i nazivi su uglavnom samo na latinici.Šta radi inspekcija, zašto ne sprovodi zakon.

Таца

13.09.2019. 22:59

@logika - Значи, увек очекујемо од других да то учине, ништа се од тога не односи на нас! Па је ваљда зато ваш коментар написан латиницом.

zaliv.net

13.09.2019. 22:27

Законом забранити употребу латинице у свим институцијама школама и факултетима, сви натписи на улицама да буду на ћирилици и заједно са натписом на енглеском језику.....телевизије које користе латиницу опорезовати са дупло већим наметима. Нормална држава чува и штити своје а ми се понашамо као јефтине проститутке

Miko

13.09.2019. 23:32

@zaliv.net - Naši političari su upravo to što si spomenuo,zato je tako. Nema ljutnje.

NIKOLAKRAJINALONDON

13.09.2019. 23:52

@zaliv.net - Mislim da je latinica bliza a ak ne i drugo srpsko pismo, u odnosu na engleski jezik koji trazite da se upotrebljava uz cirilicu.

Dymitr Ogonowski

13.09.2019. 22:41

"Lingvista iz Belorusije Svetlana Goljak podsetila je da je u ovoj zemlji latinica korišćena samo tokom nemačkih okupacija" U Poljskoj pre rata je bio pokusaj stvoriti belorusko pismo na latinici. Pisem to samo zbog informacije. A sam ne pisem cirilicom u srpskom zbog toga sto nemam u komp. srpsku ćirilicu.

Таца

13.09.2019. 23:03

@Dymitr Ogonowski - Па инсталирајте ћирилицу на рачунару, барем је то лако!

Душан

14.09.2019. 00:17

@Dymitr Ogonowski - Није тачно. Чак је и Windows 98 имао српску ћирилицу фабрички инсталирану, а камоли новије верзије система. Само треба да се оде у контролну таблу и омогући језик тастатуре као српски (ћирилица). Кад једном омогућиш ћирилицу, онда се једним кликом прелази са једног на други језик. Вероватно никад никог ниси ни питао да промениш тастатуру на ћирилицу. Знате како се каже, ко хоће нађе начин, ко неће он се жали како нема

iz glave

14.09.2019. 08:00

@Dymitr Ogonowski - напишеш на латиници, па одеш на неки од 10так сајтова за ћирилизацију, прекопираш и пошаљеш !

Боби

13.09.2019. 22:57

Браво Србијо, тражи Србија ћирилуцу у Вуковару а сама је протерала, која небулоза, хахахаха!!!

Jeste

14.09.2019. 07:55

@Боби - sloboda je da svako piše kako želi... u Vukovaru Srbi žele ćirilicu. U Srbiji, zbog kompleksa niže vrednosti vole latinicu.

Миро Марковић

13.09.2019. 23:24

За оне, који нису имали прилике да проуче историју србске писмености, грчки калуђер Ћирирло нема никакве везе са Србским писмом. Србско писмо, познатије као СРБИЦА, је постојало пре Ћирила. Доказ је златни печат србског краља Строимира из 830. године. Печат се чува у Народном музеју у Београду. Ћирило је рођен 828. године. Дакле, дете од две године не може да напише азбуку. Нама подметнута лаж од стране Грка мора да се одбаци, јер се ради о србској културној баштини.

Сале

14.09.2019. 07:27

@Миро Марковић - Пише се:-српским писмом, а не Србским писмом-српског краља, а не србског краља-српској културној баштини, а не србској културној баштини.

iz glave

14.09.2019. 07:58

@Миро Марковић - није од Грка, већ од Ватикана, чији је експонент и био, отуд цењен у Риму и сахрањен на 500м од Колосеума...

Реално

14.09.2019. 12:56

@Миро Марковић - @Сале: Не вреди полуписменом објашњавати ште је коренски правопис и ко га је смислио, користио и потурао Србима! Што је најгоре полуписмена маса то пресрећна прихвата! Срби су увек српски писали и говорили а неписмени ни једно ни друго! (https://hr.wikipedia.org/wiki/Korijenski_pravopis)

Реално

13.09.2019. 23:37

Ја стварно не знам коме ова прича служи?! У књижарама нема ни 5% наслова на ћирилици осим буквара и неких сликовница! Целокупона белетристика је 99% латинична! Шокирају се када тражим неки наслов да је ћрилично издање! У оном "злом комунизму " у којем су " Срби били потлачени" биио је огроман број издања и ћирилицом и латиницом па је могло и да се бира, а шта је ово данас у "демократском друштву"? Што се рачунара тиче не постоји разлог да се у коресподенцији не користи ћирилица!

Новаковић

13.09.2019. 23:44

Срамота за земљу и народ,колико се људи лако одричу свог писма и својих обичаја.Држава под хитно да донесе закон да се ћирилица заштити и врати у све сегменте наших живота. Од новина,титлованих филмова,имена фирми итд.. На сваком мобилном сад постоји да се поред латинице убаци и ћирилични фонт.Лепше је с нашим писмом.

Сале паметни

14.09.2019. 00:18

Већина наших лингвиста су југоносталгичари комунистичке провенијенције. Отуда и оно да "српска двоазбучност ... има предности". Нема никакве! Има само штете од ње.

Dejan

14.09.2019. 00:47

Latinica je pismo zapadnog, razvijenog sveta. Istok je odavno ekonomski zaostao za zapadom, pa su tako i kultura i jezik i pismo istoka oznaka manje naprednog i nazadnog u odnosu na zapadno. Kada i ako Rusija jednog dana prestigne zapad u ekonomskom smislu, i ćirilica će postati popularna, ne samo kod nas, nego i na zapadu. Primer je kineski jezik koga je najednom veoma in znati i učiti, i na zapadu.

Conte

14.09.2019. 09:25

@Dejan - Istok je daleko zaostao za zapadom pa tako Kina kao druga ekonomija sveta na svojoj teritoriji koristi iskljucivo svoje pismo a latinsko samo kada posluju sa zapadom. Arapi isto tako ne daju svoje pismo, jedino Srbi i Ukrajinci zele da se odreknu svog pisma kako bi se sto bolje ulizali gospodarima. U Srbe ubrajam danasnje Hrvate, montenegrine i Bosnjake posto to oni u stvari i jesu ma koliko se trudili da dokazu suprotno a to je samo jedan dokaz vise za gornju tezu.

Суштина проблема

14.09.2019. 04:22

Све је то џаба ако се Гајева латиница и даље учи у другом основне. Невероватно да нико неће да прича о суштини проблема. Е моја србадијо.

Ролекс.

14.09.2019. 04:22

Тако је када се наши лингвисти а и народ стиде ћирилице.Бугари,Македонци,Руси и Белоруси пишу ћирилици а Срби је одбацују.Зато су наши саветници Енглези па их слушамо,њихови савети су јасни.Што мање да употребљавајмо реч Српски у писању и ћириличноСрбијо срами се због писмо опасне су то звери,а наши само тапшу тако је.Србијо озакони у Србији,званични језик је у Србији Српски,писмо Ћирилица.Амин.

Петар

14.09.2019. 04:24

Тражимо усвајање новог закона о језику и писму по хитном поступку. И што хитније протеривање нама страног писма латинице.

Miki

14.09.2019. 06:26

Zakonom brale favorizovati cirilicu. Zabraniti upotrebu latinice u medijima. Hoces da komentarises tekstove u "Novostima" pisuci latinicu kao ja sad? Ne moze, ne radi! Eto, rjesenje je prosto. Narod se ne bi bunio.

Анти Антифа

14.09.2019. 06:50

Мени су најбољи ови "браниоци" ћирилице што пишу латиницом.Иначе,не постоји никаква "српска латиница". Постоји само српска ћирилица

Kiza

14.09.2019. 06:58

Mi nismo ni svesni koje blago imamo u dva pisma. Nema zemlje na svetu koja moze time da se pohvali. Neko je lepo prokomentarisao da je za vreme socijalizma cirilica bila vise zastupljena nego danas.

Нр

14.09.2019. 06:59

Држава је аутомобилске таблице штампала на латиници! Од тога треба кренути у промјене у ћирилицу!

Čikiriz

14.09.2019. 07:52

Većina Srba želi zapravo da promeni identitet. Da ne budu više Srbi. (to sada nije konjukturno) Ovaj zakon treba znači da zaštiti ćirilično pismo od sopstvenog naroda koji ga prezire!? U velikim smo mi g.... ma!!

Пиво

14.09.2019. 09:01

За мене латиница никада није била српско писмо. Где су у тој тзв. "српској латиници" карактери за слова: љ, њ и џ? Некада се и đ писало као dj. Према томе нема шта даље да се прича. Латиница није српско писмо. Очигледно је да нам је наметнуто. То што ће неки да образлажу да је латиница наводно лепша од ћирилице, да заузима мање места и тсл, јесу чисте глупости. Шта у том смислу рећи за писма ругих народа који не користие латиницу а веома су напредни, као нпр. Јапанци?

ljuba

14.09.2019. 10:43

ради разумевања, постоји АЗБУКА веза са Винчанским писмом. То је стари правилан облик српско старословенско Црквено писмо. ћирилица и латиница су појавни облици у инжињерингу ватикана као прелазног процеса прозелитизма.

Radivoje Pešić vas pozdravio

14.09.2019. 12:45

Vinča je osnova srbice. Kad počnu da se pojavljuju njeni pisani tragovi nastali davno pre ovih zapadnih mufljuza i lopova, počeće buđenje! Ajde, za početak, makar ćirilica. Mora se početi od nečega...

Боро

16.09.2019. 20:35

У Србији, Бугарској и Русији се пише АЗБУКОМ, а у Грчкој Ћирилицом.Благодарим на објављивању скромног мог умовања!