POSLE SMRTI BEBA I PORODILjA: Inspektori češljaju porodilišta

A. VASIĆ

četvrtak, 12. 09. 2019. u 13:00

ПОСЛЕ СМРТИ БЕБА И ПОРОДИЉА: Инспектори чешљају породилишта

Foto: S. Babović

Nakon smrti trudnica i beba, provera ministarstva zdravlja. Pod lupom medicinari u Nišu, Kruševcu, Aleksincu i Majdanpeku

NAKON što su tri trudnice i četiri bebe preminule za nešto više od mesec dana, vanredna inspekcija Ministarstva zdravlja proverava zdravstvene ustanove u Srbiji, kako bi se utvrdilo postojanje eventualnog nesavesnog lečenja. Cilj inspektora je kontrola stanja na odeljenjima ginekologije i porodilištima u KC Niš i opštim bolnicama u Kruševcu, Aleksincu i Majdanpeku.

Iz Ministarstva zdravlja kažu, za "Novosti", da je u toku provera dokumentacije i u stručnog rada zaposlenih. U navedenim bolnicama svakog radnog dana borave inspektori iz Beograda i Kragujevca.

- Kontrola je sprovedena u roku od sedam dana od saznanja o smrti trudnica i beba - kažu u Ministarstvu. - Prvi vanredni inspekcijski nadzori izvršeni su u Kruševacu početkom avgusta, odmah nakon saznanja da je preminula pacijentkinja Tamara Milić. Rad lekara na ginekologiji temeljno se nadzire, proveravaju se papiri i čekaju se rezultati hemijskih analiza.

Prvi izveštaji iz Opšte bolnice u Kruševcu i Kliničkog centra Niš već su dostavljeni nadležnima. Još nisu dostupni javnosti, jer su inspektori odmah zatražili dodatne provere.


- Izveštaji su pregledani od strane inspektora i rukovodioca Odseka, ali je odmah nakon toga zatražena vanredna spoljna provera kvaliteta stručnog rada - kažu u Ministarstvu. - Svi rezultati će biti razmatrani zajedno sa preliminarnim izveštajem obdukcionog nalaza iz Niša.

PROČITAJTE I: Vanredna kontrola - otkriveno 130 lica na radu "na crno"

Do sada nisu utvrđene nepravilnosti u radu navedenih ustanova, ali će se svi detalji slučajeva smrti beba i porodilja znati tek po dobijanju izveštaja Komisije spoljnih nadzornika, nakon vanredne provere.


Tamara Milić, Tatjana Ilić


Kako su "Novosti" već pisale, suprug Tamare Milić (23) koja je izgubila bebu i preminula u sedmom mesecu trudnoće, podneo je krivičnu prijavu protiv Opšte bolnice Kruševac, koja je dostavljena Osnovnom javnom tužilaštvu. Prema nezvaničnim informacijama, postoje indicije da je uzrok Tamarine smrti urinarna infekcija u odmakloj fazi, koja je prouzrokovala sepsu.

- Nisu završene sve faze obdukcije - kažu u Ministarstvu. - Do tada, uzok smrti zvanično nije poznat. Porodica preminule trudnice iz Kruševca imala je primedbe na rad medicinskih sestara i osoblja, ali mora da se utvrdi njihova osnovanost.

NA TERENU 3.305 PUTA

INSPEKCIJA Ministarstva zdravlja je tokom ove godine izvršila ukupno 3.305 različitih inspekcijskih nadzora. Provere su izvršene prema Planu rada, prijavama i predstavkama građana, državnih organa i institucija, potvrđuju iz Ministarstva zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije